Τα σπαράγγια είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο λαχανικό που μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά. Έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Οι φυτικές τους ίνες είναι πολύτιμες για να διατηρείτε το πεπτικό σας σύστημα υγιές.
Μπορεί να φτιάξει κανείς αμέτρητα υπέροχα πιάτα.Όπως :
Υγιεινή, ελαφριά και γευστική ομελέτα με σπαράγγια.
Σπαγγέτι με σπαράγγια,λεμόνι και παρμεζάνα.
Ρυζοσαλάτα με αρακά, σπαράγγια και αντζούγιες.
Κοτόπουλο ψητό με σπαράγγια και λευκή σάλτσα μουστάρδας.
Κατσικάκι με σπαράγγια.
Σπαραγγόσουπα και πολλές άλλες συνταγές.
-
Ποια είναι τα πιθανά οφέλη για την υγεία
Αντιγηραντικές ιδιότητες
- Το αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη πιστεύεται ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.
- Το φυλλικό οξύ στα σπαράγγια συνεργάζεται με την βιταμίνη Β12 για να αποτρέψει τη γνωστική παρακμή.
Υγεία της καρδιάς
- Τα σπαράγγια περιέχουν πολύ βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος.
- Τα υψηλά επίπεδα βιταμινών Β βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της ομοκυστεΐνης (αμινοξύ), η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
- Τα σπαράγγια έχουν πάνω από ένα γραμμάριο διαλυτών φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, και το αμινοξύ ασπαραγίνη που βοηθά το σώμα να αποβάλλει το υπερβολικό αλάτι.
- Τα σπαράγγια έχουν εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Και τα δύο μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Πεπτική υγεία
- Τα σπαράγγια είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πέψη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη διέλευση των τροφίμων στο έντερο και παρέχουν ανακούφιση από τη δυσφορία κατά τη διαδικασία της πέψης.
Μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
- Όπως και με τις καρδιακές παθήσεις, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται με υπερβολική φλεγμονή και το αυξημένο οξειδωτικό στρες. Επομένως, οι εντυπωσιακές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των σπαραγγιών και τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών μπορούν να αποτρέψουν αυτές τις ασθένειες.
- Η ικανότητα των σπαραγγιών να βελτιώνουν την έκκριση ινσουλίνης και να βελτιώνουν την λειτουργία των β-κυττάρων βοηθά επίσης στην μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.
Υγεία των νεφρών
Τα σπαράγγια μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό διουρητικό, βοηθώντας το σώμα να αποβάλει την περίσσεια αλατιού και υγρών. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα επωφελή για άτομα που υποφέρουν από οίδημα (πρήξιμο) και υψηλή αρτηριακή πίεση. Βοηθούν, επίσης, στην αποβολή των τοξινών στα νεφρά και στην πρόληψη της νεφρολιθίασης.
Τα σπαράγγια είναι κατά 93% νερό και περιέχουν:
- Βιταμίνη Β6
- Ασβέστιο
- Μαγνήσιο
- Ψευδάργυρος
- Φυτικές ίνες
- Πρωτεΐνη
- Β καροτίνη
- Βιταμίνες C, Ε, Α και Κ
- Θειαμίνη
- Ριβοφλαβίνη
- Φολικό οξύ
- Σίδηρος
- Φώσφορος
- Κάλιο
- Χαλκός
- Μαγγάνιο
- Σελήνιο
- Χρώμιο (μεταλλικό ιχνοστοιχείο που ρυθμίζει την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταφέρει γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα)
- Ασπαρτικό οξύ (ένα αμινοξύ) που πήρε το όνομά του από τα σπαράγγια, επειδή έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτό