Το καλοκαίρι ζητάει κρύα πιάτα και οι σαλάτες ζυμαρικών αποδεικνύονται η καλύτερη επιλογή ανάμεσά τους. Μια σούπερ λαχταριστή λύση τόσο για το lunch box της δουλειάς όσο και για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο στο σπίτι.Μπορεί να βαφτίζουμε «μακαρονοσαλάτα» κάθε σαλάτα ζυμαρικού, ωστόσο τα ζυμαρικά που ενεδείκνυνται για τέτοια χρήση δεν είναι τα μακαρόνια ή σπαγγέτι. Για τις σαλάτες αυτές προτιμάμε ζυμαρικά σε κοντό σχήμα όπως οι βίδες, τα φουσίλι και το τριβελάκι, οι πένες, τα φιογκάκια (φαρφάλες) κ.ά.
Συνταγή για καλοκαιρινή σαλάτα με φαρφάλες
Υλικά: 400 γρ. φαρφάλες, 300 γρ. ραντίτσιο, 10 ντοματίνια μικρά, 1 ματσάκι από φύλλα βασιλικού, λίγο κουκουνάρι, ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη, 5 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι
Εκτέλεση: Βράζουμε τις φαρφάλες σε αλατισμένο νερό. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.Ρίχνουμε στο μούλτι τα φύλλα βασιλικού, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα, 3-4 κουταλιές λάδι και το αλάτι και τα χτυπάμε καλά. Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ελαιόλαδο. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το πλυμένο ραντίτσιο και τις φαρφάλες. Ρίχνουμε το πέστο στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα ντοματάκια κομμένα στη μέση και προαιρετικά λίγο ελαιόλαδο και λίγη παρμεζάνα από πάνω.
Συνταγή για σαλάτα με ζυμαρικά, μανούρι και ντοματίνια
Υλικά: 500 γρ. βίδες ή άλλο κοντό ζυμαρικό, 2 αβοκάντο, 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο, 200 γρ. μανούρι ή ανθότυρο κομματιασμένο, ο χυμός 1 λεμονιού, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι, λίγες σταγόνες πράσινο ταμπάσκο, 100 γρ. μαγιονέζα, 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, 2 ντοματίνια κομμένα σε τέταρτα
Εκτέλεση: Βράζετε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Τα ρίχνετε σε μεγάλη σαλατιέρα ή μπολ. Προσθέτετε το μανούρι ή το ανθότυρο και το σέλερι. Καθαρίζετε τα αβοκάντο και τα κόβετε σε κυβάκια. Τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Τα προσθέτετε στα ζυμαρικά και ανακατεύετε. Χτυπάτε στο σέικερ ή στο μικρό μπλέντερ το λάδι με το ταμπάσκο, το ξίδι, τη μαγιονέζα, τον άνηθο και το γιαούρτι και περιχύνετε τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε. Γαρνίρετε τη σαλάτα με τα ντοματίνια και σερβίρετε.