Στην «καρδιά» των κορυφαίων αμερικανικών μαχητικών F-35, στο Φορτγουόρθ του Τέξας βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου» δέχθηκε θερμή υποδοχή από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Γκρέγκορι Μ. Ούλμερ, τον αντιπρόεδρο επιχειρηματικής αναπτύξεως Ντένη Πλέσσα, την αντιπρόεδρο και γενική διευθύντρια αεροπορικών προγραμμάτων Μπρίτζετ Λόντερντεϊλ και από ανώτατα στελέχη της Lockheed Martin.
Ο υπουργός επισκέφθηκε επίσης τη γραμμή παραγωγής των F-35 στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Φορτ Γουόρθ προκειμένου να ενημερωθεί για τις διαδικασίες κατασκευής και υποστήριξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, για την κατασκευή των μαχητικών F-35, αλλά και τα εξελισσόμενα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, βρέθηκε στα στέγαστρα όπου δοκιμάζονται τα νέα μαχητικά κι έλαβε πλήρη ενημέρωση από τον πιλότο δοκιμών Κρις Σπινέλλι για τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των αεροσκαφών, με τον πιλότο, δοκιμαστή, των F-35 να εξηγεί στον Έλληνα υπουργό, πώς βλέπει ο αεροπόρος την τακτική κατάσταση στο πεδίο μέσα από τους τέσσερις υπολογιστές του cockpit.
Λεπτομερής ανάλυση των δυνατοτήτων των F-35.
«Σε λίγα χρόνια θα υπάρχει και η Ελληνική σημαία στα υπό κατασκευή αεροπλάνα κατά μήκος της γραμμής παραγωγής. […] Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εντάξει την Ελλάδα στα F-35 είναι μια απόρροια της στρατηγικής συνεργασίας», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Θυμίζουμε πως η χώρα μας έχει ήδη στείλει Letter of Request στις ΗΠΑ για 20+20 μαχητικά F-35, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών για την απάντηση στο αίτημα. Όπως εκτιμάται, το stealth μαχητικό θα βάλει το εθνόσημο στα φτερά περίπου το 2028.
Η Ελλάδα με το επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ, γίνεται η 3η χώρα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μετά το Ισραήλ και την Ιταλία, που θα κατέχει αεροσκάφη 5ης γενιάς.
Θυμίζουμε πως στο Τέξας και την καρδιά των F-35 είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα και ο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ 10 stealth αεροσκάφη της USAFE βρέθηκαν στη χώρας το προηγούμενο 10ήμερο και εκπαιδεύτηκαν με τα μαχητικά της Πολεμική μας Αεροπορίας, στο πλαίσιο της άσκησης «Poseidon Rage 2022». Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά να διαπιστώσει το πώς μπορούν να συνεργαστούν τα F-35 με τα ελληνικά F-16 σε κάθε σενάριο εναέριου πολέμου που είχε καταρτίσει ο ίδιος σε συνεργασία με τους Αμερικανούς.
newsbomb.gr