Τα βερίκοκα είναι ένα φρούτο με αμέτρητες χρήσεις στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Φρέσκα, αποξηραμένα, νωπά, μαγειρεμένα, λιωμένα, ολόκληρα, κομματιασμένα, όπως και να τα χρησιμοποιήσουμε νοστιμίζουν και στολίζουν ταυτόχρονα μ’ αυτό το υπέροχο χρώμα τους τα πιάτα μας και το τραπέζι μας.
Υλικά
1- 1,2 kg βερίκοκα (ζυγισμένα με τα κουκούτσια )
1 kg ζάχαρη
2 , 5 κούπες νερό (625 ml)
Χυμό ενός λεμονιού ή/και λίγο ξινό
1-2 ξυλάκια κανέλας ή 1 λοβό βανίλιας ή 2 σωληνάκια βανίλιας
Προαιρετικά, αμύγδαλα ασπρισμένα διπλάσια ή τριπλάσια από τα βερίκοκα.
Εκτέλεση
Διαλέγουμε βερίκοκα με σκληρή σάρκα, να μην έχουν καθόλου μαλακώσει και τα πλένουμε καλά. Φτιάχνουμε το ασβεστόνερο: διαλύουμε 2 κουταλιές σκόνη ασβέστη σε ένα λίτρο νερό, ή αν χρειάζεται παραπάνω, 3 κουταλιές σε 1,5 λίτρο. Με ένα χοντρό καρφί ή παρόμοιο μεταλλικό αντικείμενο τρυπάμε κάθε βερίκοκο σπρώχνοντας το κουκούτσι ώστε να βγει από το σημείο που υπήρχε το κοτσάνι. Κρατάμε τα βερίκοκα κλεισμένα στη χούφτα μας φροντίζοντας να μην ανοίξουν, και αν θέλουμε να κάνουμε λικέρ δεν πετάμε τα κουκούτσια.
Τα ρίχνουμε ένα ένα στο ασβεστόνερο. Αφήνουμε να μείνουν 2-3 ώρες, ανακατεύοντας πότε πότε. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα για να βράσουν και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μετράμε 5-7 λεπτά από την στιγμή που θα βράσει το σιρόπι μας και το αποσύρουμε από το μάτι. Περιμένουμε να κρυώσει.
Μετά από την παραμονή στο ασβεστόνερο, τα βερίκοκά μας θα έχουν γίνει πιο σκληρά και θα είναι πιο εύκολο να τα καθαρίσουμε με ένα καλό μαχαιράκι. Τα καθαρίζουμε λοιπόν και τα πλύνομε πολύ καλά. Κάνουμε ένα διάλυμα με 1 κοφτό κουταλάκι ξινό ή το χυμό μισού λεμονιού ανά λίτρο νερού και βάζουμε τα πλυμένα και καθαρισμένα βερίκοκα μας για μισή ώρα περίπου στο νέο διάλυμα.
Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν εντελώς. Ωστόσο το σιρόπι θα έχει κρυώσει. Βάζουμε τα βερίκοκα μέσα στο κρύο σιρόπι και τα βράζουμε για 10 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός).Αφαιρούμε όσο μπορούμε από τον αφρό που σχηματίζεται χωρίς να παίρνουμε σιρόπι όσο γίνεται. Αφήνουμε να μείνει για 24 ώρες. Προσθέτουμε το άρωμα της επιλογής μας και το χυμό μισού λεμονιού και δένουμε τελείως το γλυκό. Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε τα ασπρισμένα αμυγδαλάκια να πάρουν μια βράση μαζί με το γλυκό.Διατηρείται σε ντουλάπι μέχρι να ανοίξουμε κάθε βάζο. Όταν το ανοίξουμε, το φυλάσσουμε σε ψυγείο.