Εύκολη, νόστιμη, αρωματική μαρμελάδα
Όταν κόψει κανείς μια κολοκύθα αξιοπρεπούς μεγέθους, πρέπει να έχει σκεφτεί από πριν πώς να την αξιοποιήσει.Διατηρείται βέβαια για πολύ καιρό στην κατάψυξη και για αρκετές μέρες στη συντήρηση, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θέλουμε πάντα τα ίδια και τα ίδια.
Υλικά
400 gr κολοκύθα (ζυγισμένη καθαρισμένη)
1 λεμόνι
1 μικρό πορτοκάλι
(και τα 2 μαζί να είναι περίπου 200 gr)
330 gr (1,5 κούπα) ζάχαρη
375 ml (1,5 κούπα) νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα εσπεριδοειδή και τα ξεπικρίζουμε: τα βράζουμε 3 φορές από 5 λεπτά αλλάζοντας το νερό κάθε φορά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τους σπόρους και με ένα ψαλίδι όσες μεμβράνες μπορούμε, και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Κρατάμε όμως τον πολτό από το εσωτερικό τους.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κολοκύθα σε κύβους, τη ζάχαρη, τα κομματάκια των εσπεριδοειδών και το νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία (μόλις πάρει βράση το μείγμα μας χαμηλώνουμε στο 5 από 9) για 25 περίπου λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι η κολοκύθα να λιώνει όταν την τρυπάμε με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε συχνά και προσέχουμε να μη κολλήσει. Αλέθουμε με ραβδομπλέντερ ή στο multi και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας.Δοκιμάζουμε το δέσιμο όπως συνήθως ή αν έχουμε θερμόμετρο δένουμε μέχρι τους 105 βαθμούς. Σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αφήνουμε να κρυώσουν.