Για πολλούς και διάφορους λόγους πολλοί από μας θέλουν να αποφύγουν το τηγάνι αλλά και τα πολλά λιπαρά που έχουν πολλές συνταγές για κολοκυθοκεφτέδες.θα αποφύγουμε λοιπόν το ελαιόλαδο του τηγανίσματος, τα πολλά αυγά και τα πολύ λιπαρά τυριά, και θα βάλουμε λίγο παραπάνω (αναλογικά) ελαιόλαδο στο μείγμα και κάτι που να τους αφρατέψει. Έτσι οι αναλογίες των υλικών διαμορφώθηκαν αλλιώς, προστέθηκε λίγο μπέικιν, και έτοιμοι οι κολοκυθοκεφτέδες.
Υλικά
400-450 gr κολοκύθια (ζυγισμένα τριμμένα και στραγγισμένα, δείτε παρατηρήσεις)
Λίγο αλάτι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (100 gr καθαρισμένο)
1 μέτριο αυγό
4-5 φρυγανιές τριμμένες (50 gr)
4-5 κουταλιές της σούπας (60 -75 ml) ελαιόλαδο
Περίπου 50 gr ψιλοκομμένο μαϊντανό
5-6 φυλλαράκια αβάρσαμο (δυόσμο) ψιλοκομμένο
100-150 gr τριμμένη κεφαλογραβιέρα
4-5 κουταλιές (περίπου 50 gr) αλεύρι
½ κουταλάκι μπέικιν
½ κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι ρίγανη
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κολοκύθια στο τρίφτη της ντομάτας και τα αλατίζουμε ελαφρά. Τα τρίβουμε λίγο και αφήνουμε να περιμένουν τουλάχιστον ένα μισάωρο. Τα στύβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη φρυγανιά, το κρεμμύδι τριμμένο, τα πράσινα, το αυγό, το τυρί τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε το μείγμα. Προσθέτουμε και 3 κουταλιές αλεύρι καταρχάς ( ανακατεύουμε με το μπέικιν) και αν το μείγμα είναι πολύ υδαρές μετά που θα το πλάσουμε προσθέτουμε 2-3 ακόμη.Αν θέλουμε μπορούμε να τυλίξουμε με αλεύρι τα κολοκυθομπιφτέκια πριν τα ψήσουμε.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Αραδιάζουμε σε ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για μισή ώρα περίπου.Σερβίρουμε ζεστούς το κολοκυθοκεφτέδες μας με λίγο λεμόνι αν θέλουμε. Ταιριάζουν πολύ με γιαούρτι.