Μη μου άπτου – Το ντροπαλό φυτό που δεν θέλει να το αγγίζουν

5
Κοινοποιήσεις
270
Προβολές
Διαφήμιση

Ένα «περίεργο» φυτό, κλείνει στιγμιαία τα φύλλα του με το άγγιγμα. Λέγεται «Ντροπαλή Μιμόζα» ή "Μη μου άπτου" (Mimosa Pudica)  επιστημονική ονομασία mimosa pudica = μιμόζα η αισχυντηλή (ντροπαλή). Λέγεται έτσι λόγω της χαρακτηριστικής ιδιότητας των φύλλων της να κλείνουν και να γέρνουν προς τα κάτω, όταν κάτι τα αγγίζει.

Η Μιμόζα είναι ευαίσθητη στο άγγιγμα και αγαπά τον ήλιο. Η Μιμόζα ανθίζει κυρίως από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο και έχει όμορφα λουλούδια με ένα ιδιαίτερο άρωμα. Είναι αειθαλές και έχει όμορφα φτερωτά φύλλα που κουνιούνται προς τα κάτω με κάθε άγγιγμα.

Sensi03

Η Μιμόζα κατάγεται από τη Βραζιλία, την Ινδία και το Εκουαδόρ και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στη βοτανολογία και στη φαρμακευτική ενώ σε μερικές χώρες το χρησιμοποιούν για υπνωτικό.Τα άνθη της Μιμόζας είναι πολύ όμορφα και ασυνήθιστα και σχηματίζουν μικρές χνουδωτές ροζ μπάλες.Όμως, το χαρακτηριστικό που έκανε αυτήν τη μιμόζα διάσημη, είναι η γρήγορη αντίδρασή της σε διάφορα ερεθίσματα. Το φύλλωμα του φυτού κλείνει κατά τη διάρκεια της νύχτας και ξανανοίγει με το πρώτο φως της ημέρας. Επίσης, αντιδρά στο άγγιγμα, στην αύξηση της θερμοκρασίας και στο φύσημα.

Η κίνηση αυτή προκαλείται όταν συγκεκριμένες περιοχές των φυτικών κυττάρων χάνουν την ωσμωτική πίεση, δηλαδή τη δύναμη που ασκείται στα κυτταρικά τοιχώματα από το νερό εντός των κυττάρων. Όταν το φυτό «ενοχλείται», περιοχές του μίσχου του διεγείρονται και εκλύουν χημικές ουσίες όπως ιόντα καλίου, τα οποία ωθούν το νερό έξω από τα κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο, προκαλείται απώλεια της πίεσης και κατάρρευση των κυττάρων.
Το φυτό με μνήμη
Παλιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία αναφέρει ότι η Μιμόζα «μη μου άπτου» ανήκει στα φυτά που μπορούν να «θυμηθούν αυτό που είχαν μάθει επί αρκετές εβδομάδες, ακόμη και όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είχαν αλλάξει». Αν και οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για τον μηχανισμό, εκτιμούν ότι σχετίζεται με ένα δίκτυο του οποίου η λειτουργία προσομοιάζει με εκείνη που εμπλέκεται στη διαδικασία μνήμης των ζώων.

ΣχετικάΆρθρα

Επόμενο Άρθρο

Τελευταία νέα

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Προσθήκη Νέας Playlist