Η πατάτα και η γλυκοπατάτα είναι δύο είδη λαχανικών με σημαντικές διαφορές. Καταρχάς, ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες, με τη γλυκοπατάτα να ανήκει στην οικογένεια Convolvulaceae και την πατάτα να ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Καταναλώνονται σχεδόν από όλους τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους είτε ως βραστές, τηγανιτές, ψητές είτε ως συστατικά σε αμέτρητες συνταγές. Οι κύριες διαφορές τους είναι πως επηρεάζουν σε διαφορετικό βαθμό το σάκχαρο και περιέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.
Μεταξύ πατάτας και γλυκοπατάτας σημειώνονται οι παρακάτω διαφορές:
- Όσον αφορά το γλυκαιμικό δείκτη, η γλυκοπατάτα έχει μικρότερο και ανεβάζει το σάκχαρο πιο αργά. Επομένως, η κατανάλωση της συνίσταται σε άτομα με διαβήτη ή άλλες διαταραχές του σακχάρου. Όμως, προσοχή πρέπει φυσικά να δοθεί στον τρόπο του μαγειρέματος.
- Τόσο η πατάτα όσο και η γλυκοπατάτα αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών, με τη γλυκοπατάτα να υπερτερεί (3,3 γραμμάρια/100 γραμμάρια σε σχέση με την πατάτα 2,1 γραμμάρια/100 γραμμάρια). Αξίζει να σημειωθεί πως εάν καταναλωθούν με τη φλούδα , η πρόσληψη σε φυτικές ίνες αυξάνεται.
- Και η πατάτα και η γλυκοπατάτα έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Η πατάτα περιέχει περισσότερο κάλιο ενώ η γλυκοπατάτα είναι πιο πλούσια σε βιταμίνη Α, C, B6. Επιπρόσθετα, οι γλυκοπατάτες έχουν αντιοξειδωτικά. Οι κλασικές πατάτες περιέχουν ορισμένες ουσίες που φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση.
- Η γλυκοπατάτα περιέχει καροτένιο που είναι τα πρόδρομα μόρια της βιταμίνης Α.Οι αποχρώσεις του πορτοκαλί στην γλυκοπατάτα οφείλονται στο σούπερ αντιοξειδωτικό βήτα-καροτίνη.
- Έχει αποδειχθεί ότι η γλυκοπατάτα έχει ευεργετικές ουσίες για τον καθαρισμό του αίματος, καθώς και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Εξαιτίας της παρουσίας σιδήρου και ασβεστίου, οι γλυκοπατάτες βοηθούν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.
- Η πατάτα είναι πηγή δύο απαραίτητων αμινοξέων, της λυσίνης και της τρυπτοφάνης, τα οποία δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει από την τροφή .
- Η πατάτα είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, το οποίο θυμίζουμε ότι είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο στους αθλητές, γιατί βοηθάει στην οξυγόνωση του σώματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών.
- Η πατάτα είναι πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β και βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης.