• Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
  • Είσοδος
Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
Μαλεβιζιώτης
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων

Το άγνωστο δράμα Ελληνίδων της Κύπρου που έπεσαν θύματα βιασμού κατά την τουρκική εισβολή το 1974

23 Αυγούστου, 2022
σε Social Trends
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 min read
0
Μαρτυρία που σε λυγίζει: Με έπαιρναν στα 14 μου οι Τούρκοι και με βίαζαν κάθε νύκτα, για μήνες
5
Κοινοποιήσεις
264
Προβολές
Share on FacebookShare on Twitter
Διαφήμιση

«Μας βάλανε σε αίθουσα του σχολείου στη Βώνη, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Εκεί έμπαιναν όποτε ήθελαν, διάλεγαν και μας πήγαιναν για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες.

Δεν έβγαινα να πάρω συσσίτιο. Φορούσα συνέχεια τα ρούχα της γιαγιάς για να φαίνομαι γριά αλλά έβλεπαν το πρόσωπο. Έβγαινα έξω μόνο όταν πήγαινα τουαλέτα. Ήμουν συνέχεια τυλιγμένη με ένα πάπλωμα και καθόντουσαν όλα τα πιτσιρίκια από πάνω μου για να μην με τραβάνε συνέχεια και να με βιάζουν οι Τούρκοι. Αυτό κράτησε τρεις μήνες, πριν έρθει ο Ερυθρός Σταυρός».

Πρόκειται για μία από τις λιγοστές μαρτυρίες γυναικών θυμάτων βιασμού κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, που δημοσιεύτηκαν από κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, 2016) σπάζοντας τη σιωπή που επικρατούσε για χρόνια γύρω από το θέμα. Το έγκλημα που περιγράφεται συνέβη στο κατεχόμενο χωριό Βώνη στην επαρχία Λευκωσίας, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί από τον τουρκικό στρατό ως στρατόπεδο κράτησης γυναικόπαιδων. Τέτοιου τύπου στρατόπεδα είχαν δημιουργηθεί επίσης στα χωριά της επαρχίας Αμμοχώστου Βιτσάδα, Μαραθόβουνο και Γύψου και εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, διαπράχθηκαν συστηματικοί βιασμοί από τον τουρκικό στρατό. Οι γυναίκες απελευθερώνονταν κατά διαστήματα μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός της 16ης Αυγούστου του 1974.

Η απελευθέρωσή τους διήρκεσε μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου εκείνου του έτους. Φτάνοντας στις ελεύθερες περιοχές, όπως όλοι οι εγκλωβισμένοι εκείνης της περιόδου, οι γυναίκες καλούνταν να δώσουν καταθέσεις είτε σε κρατικούς λειτουργούς είτε στον Ερυθρό Σταυρό για τις εμπειρίες τους. Πολλές από εκείνες τις καταθέσεις εγκλωβισμένων επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν χρόνια μετά για τον εντοπισμό αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων που θανατώθηκαν κατά την προέλαση του τουρκικού στρατού. Για τις γυναίκες του πολέμου, εκείνες που έπεσαν θύματα βιασμού, η ομολογία του τραύματος κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, αφού θα σήμαινε εξοστρακισμό τους από το κοινωνικό περιβάλλον της αγροτικής τότε Κύπρου και επιπλέον αποκλεισμό τους από τη δυνατότητα να παντρευτούν. Ως εκ τούτου, πολλές ήταν αυτές που ούτε καν στις καταθέσεις τους στον Ερυθρό Σταύρο δεν παραδέχτηκαν τα δεινά τους. Παρά ταύτα πολλές ομολόγησαν και μαζί με τις εξ ακοής μαρτυρίες, οι γυναίκες θύματα του πολέμου υπολογίζονται σήμερα σε τριψήφιους αριθμούς.

Δείτε Επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – «Η ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της … η αναμάγευση του κόσμου»

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – «Η ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της … η αναμάγευση του κόσμου»

9 Φεβρουαρίου, 2023
Τα δύο έκφυλα αδέρφια που ήταν φόβητρο στην παλιά Αθήνα, και έγιναν οι Έλληνες «Μπόνι και Κλάιντ»

Τα δύο έκφυλα αδέρφια που ήταν φόβητρο στην παλιά Αθήνα, και έγιναν οι Έλληνες «Μπόνι και Κλάιντ»

8 Φεβρουαρίου, 2023
Κρητικός λιμενεργάτης αναδείχτηκε ο 5ος ομορφότερος άντρας του κόσμου

Κρητικός λιμενεργάτης αναδείχτηκε ο 5ος ομορφότερος άντρας του κόσμου

7 Φεβρουαρίου, 2023
Ναυάγιο στο Νείλο δικαιώνει τον Ηρόδοτο 2.500 χρόνια μετά

Ναυάγιο στο Νείλο δικαιώνει τον Ηρόδοτο 2.500 χρόνια μετά

7 Φεβρουαρίου, 2023

Μαζικές εκτρώσεις

Εκατοντάδες ήταν και οι εκτρώσεις που μαζικά διενεργήθηκαν το δεύτερο μισό του 1974 στην Κύπρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών οι οποίες καταγράφονται στο βιβλίο του Χρύσανθου Χρυσάνθου «Ο άλλος πόλεμος των γιατρών το 1974», εκατοντάδες βάναυσα κακοποιημένες γυναίκες έμειναν έγκυες και χρειάστηκε να ψηφιστεί ειδική νομοθεσία προκειμένου να μπορέσουν να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους. Πολλές αμβλώσεις έγιναν σε ιδιωτικές κλινικές, αρκετές στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ λόγω της πληρότητας του εν λόγω νοσοκομείου από τους τραυματίες του πολέμου, πολλές εκτρώσεις αναλήφθηκαν από γιατρούς στα νοσοκομεία των Αγγλικών Βάσεων σε Δεκέλεια και Ακρωτήρι.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Maleviziotis.gr στο Google News

Προηγουμένως, πολλές άλλες γυναίκες είχαν αποβάλει με τη χρήση φαρμάκων διακοπής κύησης, τα οποία τους διένειμε ο Ερυθρός Σταυρός ενόσω βρίσκονταν ακόμα στα στρατόπεδα κράτησης του τουρκικού στρατού, γεγονός που επιτρέπει το συμπέρασμα ότι οι βιαιότητες των τούρκων στρατιωτών ήταν γνωστές πριν ακόμα την απελευθέρωση των γυναικών-αιχμαλώτων. Σημειώνεται ότι προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία των μαζικών αμβλώσεων, ακόμα και η Εκκλησία της Κύπρου είχε συναινέσει διά της ανοχής της στην τροποποίηση της νομοθεσίας το 1974, ούτως ώστε οι εκτρώσεις εκείνης της περιόδου να καταστούν νόμιμες.

Θυματοποίηση ξανά

Ο γολγοθάς πολλών γυναικών θυμάτων του πολέμου, δεν σταμάτησε ούτε στην ασφάλεια των περιοχών που μετά την λήξη των εχθροπραξιών ήλεγχε η Κυπριακή Δημοκρατία. Εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πολλές περιπτώσεις ως ατιμασμένες. Ενδεικτικές του κοινωνικού στίγματος που τις συνόδευε μετά τον τερματισμό του πολέμου είναι μαρτυρίες που συγκέντρωσε η τέως βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, η οποία ήταν η πρώτη πολιτικός που ήγειρε το 2015 εντός του κοινοβουλίου το ζήτημα της υποχρέωσης του κράτους για πολιτική μέριμνα και στήριξη αυτών των γυναικών.

Μιλώντας στην DW, η κ. Κουκουμά αναφέρεται στις περιπτώσεις γυναικών που εγκαταλείφθηκαν από τους συζύγους τους αλλά και από τις ίδιες τις οικογένειες τους, αμέσως μετά την διαπίστωση του βιασμού τους. Το φαινόμενο της εγκατάλειψης κακοποιημένων γυναικών στιγμάτισε εξάλλου και σε ένα από τα γνωστότερα ποιήματά του ο ποιητής Παντελής Μηχανικός.

Στο “Ίτε” ο Ελληνοκύπριος ποιητής γράφει το 1975: “Και τι περιμένεις από ανθρώπους / που τους βιάσανε τις γυναίκες μπροστά στα μάτια τους / και δεν τράβηξαν τον σουγιά τους. / Απαθώς / τότε / κι απαθώς / σήμερα / ζητάνε απλώς / διαζύγιο…” Η κ. Κουκουμά τονίζει πάντως ότι η πλειοψηφία των βιασθεισών γυναικών αποκρύπτει μέχρι και σήμερα το τραυματικό βίωμα ενώ πολλές οικογένειες κρατούν τα γεγονότα του ‘74 θαμμένα ως οικογενειακό μυστικό. Πολλές είναι εξάλλου και οι γυναίκες που υπό το βάρος του κοινωνικού στίγματος εγκατέλειψαν την Κύπρο.

Συζήτηση 41 χρόνια μέτα

Το δράμα γυναικών που έπεσαν θύματα βιασμών κατά την τουρκική εισβολή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από την κυπριακή πολιτεία το 2015, οπότε και αποφασίστηκε η παραχώρηση επιδόματος ύψους χιλίων ευρώ μηνιαίως σε γυναίκες που θα θεωρούνταν «παθούσες της τουρκικής εισβολής» σύμφωνα με τον «περί παθόντων νόμο». Η κρατική φροντίδα σε αυτές τις γυναίκες πάντως δεν έφτασε χωρίς την υποβολή τους σε μια ακόμα δοκιμασία. Ενδεικτικά, λίγο πριν την υλοποίηση της απόφασης από το Υπουργείο Εργασίας, ζητήθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι πράγματι οι γυναίκες που αιτούνταν επιδόματος είχαν πέσει θύματα βιασμού.

Τέτοια στοιχεία θα ήταν μόνο βεβαιώσεις των καταθέσεων των γυναικών αυτών στον Ερυθρό Σταυρό το 1974. Η απαίτηση του κράτους τελικά αποσύρθηκε χάρη στην παρέμβαση της τότε βουλεύτριας του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, η οποία ανέλαβε η ίδια την συγκέντρωση αιτήσεων από βιασθείσες γυναίκες, και της αποθανούσας Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου που παρέκαμψε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μιλώντας σήμερα στην DW, ως γενική γραμματέας πλέον του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, η κ Κουκουμά εξήγησε πως εξακολουθεί να βοηθά γυναίκες θύματα στη διαδικασία υποβολής αίτησης για λήψη επιδόματος. Σήμερα το επίδομα στήριξης λαμβάνουν συνολικά 76 γυναίκες, την ώρα που μαρτυρίες που φτάνουν συνέχεια, καταδεικνύουν ότι τα θύματα των σεξουαλικών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή, είναι κατά πολλές εκατοντάδες περισσότερα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ετικέτες: ΒιασμόςΚύπροςτουρκική εισβολή
Κοινοποίηση2Tweet1Κοινοποίηση1Αποστολή
Προηγούμενο Άρθρο

Γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τον ίδιο εθνικό ύμνο – Η άγνωστη ιστορία

Επόμενο Άρθρο

«Μου έταξαν μεταμόρφωση και βρέθηκα παραμορφωμένη, μου έφαγαν 120.000 ευρώ»

ΣχετικάΆρθρα

Κανένας από τους φίλους σας στο Facebook δεν νοιάζεται πραγματικά για εσάς
Ελλάδα

Θύμα άγριου βιασμού 25χρονη που διαμένει σε ίδρυμα – Γνώρισε τον δράστη μέσω Facebook

7 Φεβρουαρίου, 2023
Κύπρος: Ν. Αναστασιάδης: Δεν αποδεχθήκαμε, δεν πρόκειται και δεν πρέπει να υποκύψουμε σε λύση δύο κρατών
Κόσμος

«Τέλος εποχής» Αναστασιάδη στην Κύπρο – Κάλπες για νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας

5 Φεβρουαρίου, 2023
Σαραντάχρονος κατήγγειλε πως ο πατέρας του τον βίαζε για 20 χρόνια
Ελλάδα

Σαραντάχρονος κατήγγειλε πως ο πατέρας του τον βίαζε για 20 χρόνια

4 Φεβρουαρίου, 2023
SOS: Τριπλός κίνδυνος για παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας και παραμέλησης
Ελλάδα

Ούρλιαζε το παιδί στον ιατροδικαστή, λέει η μητέρα για τον βιασμό του 4χρονου – Αρνείται τα πάντα ο πατέρας

3 Φεβρουαρίου, 2023
«Ο μπαμπάς με πόνεσε με τη "βίδα"» – Σοκ με τον βιασμό 4χρονου από τον πατέρα του
Ελλάδα

«Ο μπαμπάς με πόνεσε με τη "βίδα"» – Σοκ με τον βιασμό 4χρονου από τον πατέρα του

2 Φεβρουαρίου, 2023
Καθηγητής καταγγέλλεται για ασέλγεια σε μαθήτρια πέμπτης Δημοτικού
Social Trends

Πόσο δύσκολο είναι να αποδειχθεί ένας βιασμός; Το δράμα θυμάτων που μπορεί να αναγκαστούν να μην πλυθούν για ημέρες

30 Ιανουαρίου, 2023
Διαβάστε Περισσότερα
Επόμενο Άρθρο
«Μου έταξαν μεταμόρφωση και βρέθηκα παραμορφωμένη, μου έφαγαν 120.000 ευρώ»

«Μου έταξαν μεταμόρφωση και βρέθηκα παραμορφωμένη, μου έφαγαν 120.000 ευρώ»

Κατάμεστο από κόσμο το Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης για τη συναυλία του Χρήστου Θηβαίου

Κατάμεστο από κόσμο το Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης για τη συναυλία του Χρήστου Θηβαίου

Τελευταία νέα

Αναβλήθηκε λόγω χιονόπτωσης ο ημιτελικός του Κυπέλλου Λαμία-ΠΑΟΚ
Αθλητικά

Αναβλήθηκε λόγω χιονόπτωσης ο ημιτελικός του Κυπέλλου Λαμία-ΠΑΟΚ

9 Φεβρουαρίου, 2023
Νίκος Καζαντζάκης: Η Κρήτη υπερήφανη για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Κρήτη

Νίκος Καζαντζάκης: Η Κρήτη υπερήφανη για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

9 Φεβρουαρίου, 2023
Η εικόνα για το έργο της ΕΜΑΚ στην Τουρκία, που έχει γίνει viral
Ελλάδα

Η εικόνα για το έργο της ΕΜΑΚ στην Τουρκία, που έχει γίνει viral

9 Φεβρουαρίου, 2023
Διαφήμιση

Δημοφιλή

  • All
  • Μαλεβίζι
Η συγκλονιστική ατάκα της Βουγιουκλάκη στον γιατρό όταν έμαθε ότι θα πεθάνει

Αλίκη Βουγιουκλάκη | Έτσι ήταν το σώμα της με μαγιό χωρίς ρετούς – Συλλεκτική φωτογραφία

28 Ιανουαρίου, 2023
Ευτυχώς δεν έμειναν στα γραφεία τους !

Νόμος Ηρακλείου: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη

6 Φεβρουαρίου, 2023
Η "Ελπίδα" βάζει λουκέτο και σε σχολεία στην Κρήτη

Κλειστά σχολεία: Τι θα γίνει με τα σχολεία στο Μαλεβίζι

5 Φεβρουαρίου, 2023
Ευτυχώς δεν έμειναν στα γραφεία τους !

Δήμος Μαλεβιζίου: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη

6 Φεβρουαρίου, 2023
Ο όμορφος Κρουσώνας με το χιόνι έγινε μαγικός! (φωτογραφίες)

Ο όμορφος Κρουσώνας με το χιόνι έγινε μαγικός! (φωτογραφίες)

6 Φεβρουαρίου, 2023
Η "Ελπίδα" βάζει λουκέτο και σε σχολεία στην Κρήτη

Κλειστά τα σχολεία στο Δήμο Μαλεβιζίου

5 Φεβρουαρίου, 2023
Προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαλεβιζίου ενόψει της κακοκαιρίας BARBARA

Προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαλεβιζίου ενόψει της κακοκαιρίας BARBARA

4 Φεβρουαρίου, 2023
Κλειστά όλα  τα σχολεία  σήμερα στο Δήμο Μαλεβιζίου

Κλειστά τα σχολεία αύριο στο Μαλεβίζι;

6 Φεβρουαρίου, 2023
Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2021 – Γιατί είναι «κινητή» γιορτή

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2023 – Γιατί είναι «κινητή» γιορτή

12 Ιανουαρίου, 2023
Τα σχολεία της Κρήτης που δε θα λειτουργήσουν σήμερα λόγω «Μπάρμπαρας»

Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Μαλεβιζίου: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη

6 Φεβρουαρίου, 2023
MMALEVIZIOTIS.GR

Τα νέα του Μαλεβιζίου, της Κρήτης & ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο με συνεχή ροή ειδήσεων σε πολιτισμό,κοινωνία,αθλητισμό,οικονομία

Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση Κατηγοριών

  • Uncategorized
  • Μαλεβίζι
  • Μαλεβιζιώτης Θέμα
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Gossip
  • Life
  • Social Trends
  • Απόψεις
  • Η άλλη Κρήτη
  • Η Φωτογραφία της ημέρας
  • Πανελλήνιες
  • Τα σχολιανά μας
  • Τουρισμός
  • Υγεία

Μαλεβίζι

Εκοψε την πίτα της η ΕΠΣΗ σε κλίμα συγκίνησης και με πολλές βραβεύσεις

9 Φεβρουαρίου, 2023
Κλειστά αύριο τα μαγαζιά στον Κρουσώνα μέχρι το πέρας της πανηγυρικής λειτουργίας

Κλειστά αύριο τα μαγαζιά στον Κρουσώνα μέχρι το πέρας της πανηγυρικής λειτουργίας

9 Φεβρουαρίου, 2023
Γιορτάζουν στο Μάραθο τον προστάτη τους Άγιο Χαράλαμπο

Γιορτάζουν στο Μάραθο τον προστάτη τους Άγιο Χαράλαμπο

9 Φεβρουαρίου, 2023
Εικαστική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Εικαστική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

9 Φεβρουαρίου, 2023
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2022 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
    • Πανελλήνιες 2022

© 2022 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Προσθήκη Νέας Playlist