Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Πληροφορούμαι ότι και εγώ υπήρξα στο παρελθόν θύμα συνακροάσεων

211
Προβολές
Διαφήμιση

«Υποδεχθήκαμε με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με την επισύνδεση του τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη.

Γι’ αυτό όταν την πληροφορήθηκα δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος στο οποίο απάντησα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησία διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση παρακολουθήσεων.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι προχώρησε σε αλλαγές προσώπων και στη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού και στη συνέχεια με ειδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πλέον εγκαθιστά πρόσθετες εγγυήσεις. Είπα «ναι» να έρθει στην ολομέλεια στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και συμφώνησα προφανώς να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή με εισήγηση της μειοψηφίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο κατέθεσε άμεσα 4 τομές αλλαγών με στόχο να διαμορφώσουμε από κοινού τη νέα πραγματικότητα στον σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών. «Προσοχή όμως καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο τους και κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το σημαντικό εθνικό έργο το οποίο επιτελεί σήμερα. Θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της γιατί μεταξύ άλλων είναι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών που συντέλεσε καθοριστικά ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο», προσέθεσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «ένα ολίσθημα συνεπώς δεν αρκεί και δεν πρέπει να μηδενίσει ένα έργο πολύ σημαντικό με μετρήσιμο θετικό όφελος δεν χρειάζεται νομίζω να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στο σύνθετο κόσμο στον οποίον ζούμε αφού πίστεψε με το γνωρίζω όπως και όλοι οι τέως πρωθυπουργοί».

Κατά τον πρωθυπουργό υπάρχουν 500 παγκοσμίως λογισμικά παράνομα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα όσα έχει καταγγείλει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου αναφορικά με την παρακουλούθησή του όταν είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ: «Εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους τους οποίους συχνά επικαλείστε και καλά κάνετε ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός με βάση τις τότε δημοσκοπήσεις, εν δυνάμει πρωθυπουργός όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Καταθέτω στα πρακτικά τη σχετική ανάρτηση του κυρίου Τέλλογλου τον οποίο συχνά επικαλείστε και θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε τον κύριο Τσίπρα πρωθυπουργό».

Λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι οι αποκαλύψεις έχουν ένα μακρύ χέρι λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο εξωτερικό πολλοί θα ήταν αυτοί που θα ήθελαν μια Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη». Επίσης, έκανε λόγο για 4 αλήθειες:

Αλήθεια πρώτη: πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση η οποία σκόπιμα διακινείται μεταξύ της χρήσης κακόβουλων λογισμικών τύπου Predator και νόμιμων επισυνδέσεων της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών που γίνονται για λόγους ασφαλείας και πάντα με την έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα. Για τα πρώτα υπάρχει ρητή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν στις ελληνικές υπηρεσίες και αυτό επιβεβαιώνεται και από το απόρρητο πόρισμα της εθνικής αρχής διαφάνειας το οποίο όμως κύριε Πρόεδρε σας ζητώ να θέσετε στη διάθεση των μελών της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας ώστε να λάβουν πλήρη γνώση του περιεχομένου τους.

Όσον αφορά τώρα στις νόμιμες επισυνδέσεις αυτές όπως ξέρετε καλά εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα από την εθνική άμυνα τη δράση της αστυνομίας του λιμενικού μέχρι την τρομοκρατία τη δίωξη ναρκωτικών τις απαγωγές. Όλες όμως λειτουργούν με βάση ένα ειδικό πρωτόκολλο το οποίο προϋπήρχε και το οποίο με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα έχει έρθει η ώρα να επαναξιολογήσουμε. Θυμίζω στο σώμα ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 που αφαίρεσε τη δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα προκειμένου να νομιμοποιούνται οι επισυνδέσεις.

Αλήθεια δεύτερη: Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε πράγματι ένα κενό, ένα σοβαρό κενό σε αυτό το πρωτόκολλο. Υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αυτή αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό, κάτι που σημαίνει ότι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών έπρεπε να είχε τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει διαφορετικά αντανακλαστικά για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και αυτό ακριβώς ήταν και το νόημα της φράσης μου για μια πράξη τυπικά επαρκή νόμιμη.

Αλήθεια τρίτη: Είναι προφανές ότι σε ολόκληρο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται κινούνται εκτός δημοσιότητας. Το ίδιο ισχύει για όσους και όσα αυτές ερευνούν. Εκεί άλλωστε οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους με όλα τα στελέχη τους τωρινά και προηγούμενα και σωστά να δεσμεύονται από εχεμύθεια για τις πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ας μην κατασκευάζονται συνεχώς εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπείας, όσο αναγκαία είναι άλλο τόσο αντικειμενικά δύσκολη προκύπτει η πλήρης δημόσια προσέγγιση και κατανόηση των χειρισμών αυτού του χαρακτήρα. Όσοι το αρνούνται απλά δεν λένε την αλήθεια και κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.

Αλήθεια τέταρτη: από την πρώτη ώρα που η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έλαβα γνώση των γεγονότων καλέσαμε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν. Ταυτόχρονα άλλαξαμε την ελαστικότερη ρύθμιση του σύριζα θέτοντας διπλό δικαστικό φίλτρο για τη διαδικασία της επισύνδεσης και συμφωνήσαμε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης την οποία διεξάγουμε σήμερα. Ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η δικαιοσύνη σε επίπεδο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο ανώτατο δηλαδή επίπεδο.

Να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ο Ανδρουλάκης

Πρόσκληση στον Νίκο Ανδρουλάκη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη έκανε ο πρωθυπουργός προκειμένου να πιστοποιήσει ότι η επισύνδεση ήταν καθ όλα νόμιμη. «Για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης επί σύνθεσης εάν ο κύριος Ανδρουλάκης επιμένει να την αμφισβητεί, τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια αν πιστεύει πραγματικά ότι η επισύνδεση αυτή ήταν παράνομη», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ναι μεν υπάρχει η ανάγκη της διαφάνειας, αλλά στο όνομα της διαφάνειας όμως δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέδιδε live την συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας. «Οι βουλευτές σας σε ανοιχτή ακρόαση μετέδιδα τη συνεδρίαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το ομολογήσατε περίπου κιόλας και μετά έχετε την απαίτηση εσεις να εμφανίζεστε ως προστάτες των θεσμών που τους προοιωνίζεται με τις δικές σας συμπεριφορές.

«Τα δημόσια πρόσωπα ναι βεβαίως βεβαίως πρέπει να προστατεύονται τα δημόσια πρόσωπα και όπως σας είπα υπάρχει ένα αυξημένο φίλτρο προστασίας όμως όχι τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και μόνο και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο. Συμφωνείτε με την άποψη την οποία διατύπωσε ο κύριος βενιζέλος ότι επί της αρχής κανείς βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείτε. Να βγείτε γύρω τσίπρα και να το πείτε ανοιχτά αλλά ας σκεφτούμε λίγο πώς εξαρθρώθηκε χρυσή αυγή και τότε θα αντιληφθούμε όλοι τι ακριβώς εννοώ», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Πάει πολύ να με κατηγορείτε εσείς κ. Τσίπρα – Σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας

Λίγο αργότερα ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι ασκεί ανεύθυνη αντιπολίτευση. «Δεν εκπλήσσομαι σε κάθε εθνική κινητοποίηση είσαστε απέναντι, μέσα από μια μίζερη, ανεδαφική, στενόμυαλη ενίοτε χαιρέκακη καταστροφολογική μικροκομματική», σημείωσε αναφερόμενος στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, απέναντι «στα γενναία μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης και τώρα απέναντι σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ΕΥΠ».

«Καμία πρωτοτυπία όπως σίγουρη η αποτυχία. Όπως, όμως, όλα τα προηγούμενα έτσι και τώρα κύριε Τσίπρα η ζωή θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας. Όχι γιατί στην περίπτωση του κυρίου Ανδρουλάκη δεν υπήρξε σφάλμα αλλά γιατί η κυβέρνηση είχε το θάρρος να αναλάβει αντικειμενική πολιτική ευθύνη και κυρίως να λάβει μέτρα. Γιατί εγώ αμέσως μόλις το πληροφορήθηκα τολμήσαμε θάρρος να διαχωρίσω τη θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών και εσείς επιμένετε να σηκώνετε το δάχτυλό έχοντας 2 υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο, θέτοντας και πάλι σενάρια επιστημονικής φαντασίας θεωρώντας ότι έτσι θα με πλήξει προσωπικά και θα μηδενίζεται το έργο της κυβέρνησης. Αλλά καλά κύριε Τσίπρα πάει πολύ πάει πολύ εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωση. Εσείς κύριε Τσίπρα που σας έχουν καταγγείλει προσέξτε όχι ένας όχι 2 όχι 3 όχι 4 αλλά 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις.

Πολλοί αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας

Συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης να παρακολουθήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Δεν ήταν συνειδητή μου επιλογή να αναφερθώ στα ζητήματα του παρελθόντος. Δεν πιστεύω ότι θυμίζοντας τα λάθη των πολιτικών μας αντιπάλων γίνονται κατ ανάγκη ελαφρύτερα. Δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος αν απλά ο απέναντί του είναι πολύ χειρότερος. Τότε το αποτέλεσμα οδηγεί στην αφοριστική εντύπωση ότι όλοι είναι ίδιοι. Η πολιτική μου διαδρομή κύριε Τσίπρα μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο ακριβώς επειδή δεν διαχειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο τα ίδια προβλήματα είτε αυτά έρχονται από το χθες. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ένα πραγματικό θέμα διαμορφώνοντας δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης.

Παρουσιάζουν ένα ατυχές γεγονός ως μια δήθεν γενικευμένη κατάσταση και μια επιχειρησιακή αστοχία ως μια τάχα εντολή της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση εντολή η οποία. Υποτίθεται αποδίδετε την εντολή παρακολούθησης του κυρίου Ανδρουλάκη. Εμένα προσωπικά αυτό μου θυμίζει κάποιες αρνητικές στιγμές από το ιστορικό παρελθόν. Αυτό το οποίο λέτε είναι ψέμα και δεν είναι απλά ψέμα είναι ανέντιμο και είναι ανήθικο και περνά πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης γι αυτό και επιστρέφεται στον αποστολέα.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε εν τέλει μήπως οι ψηφοφόροι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη «τους προκύψει τελικά Τσίπρας». «Όπως γνωρίζετε κ. Κατρίνη αμέσως μετά την εκλογή μου, δύο φορές κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε. Να γνωριστούμε. Αρνήθηκε. Τότε αρνήθηκε. Όπως αρνείται και τώρα. Έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση και ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργού της χώρας ακόμα και αν η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές. Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός και όχι ο ίδιος. Θα ήθελα σήμερα να είναι εδώ να ασκήσει κριτική και να ακούσει τις προτάσεις μας. Να μας πείτε αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν υπήγαγε τις μυστικές υπηρεσίες στην ευθύνη του όπως έκανα και εγώ γιατί προέβλεψα τις εθνικές απειλές. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη. Γι αυτό και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ διερωτώνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει τελικά Τσίπρας».

Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News

 

ΣχετικάΆρθρα

Επόμενο Άρθρο

Τελευταία νέα

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Προσθήκη Νέας Playlist