Η πασίγνωστη σαλάτα για την ακρίβεια δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο αυτοκρατορικού χαρακτήρα που σημαίνει η λέξη επί της ουσίας. Την σαλάτα του καίσαρα την επινόησε ένας πιο… ταπεινός άνδρας που απλά έτυχε να είναι σεφ και να ονομάζεται Καίσαρας.Η "Σαλάτα του Καίσαρα" (Caesar Salad) είναι μία από τις πιο γνωστές σαλάτες στον κόσμο. Είναι μία σαλάτα που μπορεί να είναι ένα κανονικό γεύμα και όχι απλώς συμπλήρωμα ή ορεκτικό, αφού στην παραδοσιακή συνταγή υπάρχουν παρμεζάνα, αυγά, λεμόνι, λάδι, σκόρδρο, μαύρο πιπέρι. Aργότερα πολλές παραλλαγές έχουν υπάρξει.
Ο δημιουργός της
Αφού η σαλάτα είναι του Καίσαρα, τότε ένας Καίσαρας κρύβεται πίσω από τη δημιουργία της. Ο Καίσαρας Καρντίνι (Ceasar Cardini). Ένας Ιταλός μετανάστης που βρέθηκε στις ΗΠΑ και άνοιξε το δικό του εστιατόριο. Δούλευε ταυτόχρονα στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ και στην πόλη Τιχουάνα του Μεξικού για να αποφύγει την ποτοαπαγόρευση που υπήρχε τότε (δεκαετία του 1920) στις Ηνωμένες Πολιτείες.Ζούσε στο Σαν Ντιέγκο, αλλά εργαζόταν στην Τιχουάνα. Από την ημέρα που έβγαλε το συγκεκριμένο πιάτο για πρώτη φορά, εκείνο έγινε ανάρπαστο και μέσα σε λίγες ημέρες όλη η πόλη μιλούσε για αυτό.Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στην σαλάτα ήταν το μαρούλι ως βάση, κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν και το ντρέσιγκ περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού, η αντζούγια και το καλαμπόκι προστέθηκαν αργότερα.
Όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις εφευρέσεων η έλλειψη είναι αυτή που τις κινητοποιεί. Η "Σαλάτα του Καίσαρα" δημιουργήθηκε επειδή ο Καρντίνι δεν είχε τα απαραίτητα υλικά για τα υπόλοιπα πιάτα του.Ήταν 4η Ιουλίου, εθνική γιορτή στις ΗΠΑ και οι προμήθειες στο εστιατόριό του στο Μεξικό δεν έχουν φτάσει και η κουζίνα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τους πελάτες.Ο σεφ έφτασε στα όρια του πανικού. Διακυβεύονταν όχι μόνο το εστιατόριο του αλλά και το όνομα του. Τότε έκανε κάτι τολμηρό. Βάζει φαντασία και φτιάχνει την πρώτη Σαλάτα του Καίσαρα.Με τα υλικά που περίσσευαν,και ότι είχαν απομείνει έφτιαξε μια σαλάτα με ντρέσινγκ και την σέρβιρε ως το πιάτο ημέρας.
Το εξαιρετικό αποτέλεσμα φάνηκε αμέσως στους πελάτες αλλά και στους υπαλλήλους του Καρντίνι. Η φήμη ταξίδεψε, η Σαλάτα βαφτίστηκε "του Καίσαρα" και η σφραγίδα μπήκε το 1946 όταν η αρθρογράφος Ντόροθι Κίλγκαλεν χρησιμοποίησε την ονομασία "Σαλάτα του Καίσαρα" για να αναφερθεί στην συγκεκριμένη δημιουργία του Καρντίνι.