Τα μπαχαρικά νοστιμίζουν κάθε φαγητό. Δίνουν γεύση και χρώμα στα πιάτα μας. Πριν ανακαλυφθεί όμως η μαγειρική τους χρήση, τα μπαχαρικά, όπως και τα βότανα, χρησιμοποιούνταν κυρίως για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.Αρκετά μπαχαρικά μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την επιτάχυνση του μεταβολισμού.
Κανέλα
Την συναντάμε τόσο σε γλυκιές όσο και σε αλμυρές συνταγές. Ακόμα και σε μικρή ποσότητα, έχει τον τρόπο της να δίνει γεύση. Η κανέλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει τον μεταβολισμό. Και όλα αυτά επειδή αφενός περιέχει μία ένωση φημισμένη για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, η οποία ονομάζεται κινναμαλδεΰδη.
Καρδάμωμο
Το καρδάμωμο είναι το ελιξίριο απέναντι στον ασταμάτητο λόξιγκα.Θεωρείται φυσικό φάρμακο για προβλήματα που εντοπίζονται στο στομάχι ή την κοιλιά, με τις ευεργετικές του ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτες, να αγγίζουν και την κατάθλιψη.
Τζίντζερ
Ή αλλιώς πιπερόριζα. Πρόκειται για ένα μπαχαρικό, το οποίο χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές εναλλακτικής ιατρικής. Σύμφωνα με μελέτες, το τζίντζερ διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητας, μειώνει το αίσθημα πόνου ή φλεγμονής και βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας.
Κουρκουμάς
Παρεμφερές χρώμα με το τζίντζερ, εξίσου ευεργετικός για τον οργανισμό. Η καυτερή εσάνς που αφήνει στον ουρανίσκο ο κουρκουμάς «κρύβει» αρκετά οφέλη και για το σώμα μας. Ο μεταβολισμός ενεργοποιείται, το περιττό λίπος αποσυντίθεται και το ανοσοποιητικό ενισχύεται σημαντικά.
Μαύρο πιπέρι
Το προσθέτουμε σχεδόν σε όλα μας τα φαγητά γιατί, τους δίνει μία πιο πικάντικη εσάνς. Το μαύρο πιπέρι είναι ευεργετικό και για τον οργανισμό μας. Η βασική του ουσία, η πιπερίνη, που περιέχει αποτελεί φυσική πηγή σιδήρου και προσφέρει σπουδαία αντιοξειδωτική δράση.
Σαφράν ή Κρόκος Κοζάνης
Όπως και να επιλέξετε να το ονομάσετε ένα είναι σίγουρο, δεν θα στερηθείτε κανένα από τα οφέλη του. Από τη σωστή φροντίδα του πεπτικού συστήματος, την εξισορρόπηση των υγρών του στομάχου έως την βελτίωση της διάθεσης και της ψυχολογίας, ο Κρόκος Κοζάνης ταιριάζει τέλεια με τα ροφήματα μας, χειμώνα καλοκαίρι.
Μοσχοκάρυδο
Είναι από τα μπαχαρικά που δεν λείπουν από την ελληνική κουζίνα και ειδικά από τις συνταγές.Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μοσχοκάρυδου είναι η λύση απέναντι στα τοπικά οιδήματα.