Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού κάνει κακό στην υγεία. Υπάρχει όμως ένα ακόμη μπαχαρικό που βρίσκεται πάντα στο τραπέζι μας.Αυτό είναι το μαύρο πιπέρι που επιδρά και αυτό στην υγεία μας.
Μαζί με το αλάτι ενισχύουν τη γεύση των φαγητών, λίγοι όμως γνωρίζουν τα οφέλη του για την υγεία.
Το μαύρο πιπέρι, που στην ουσία είναι τα αποξηραμένα μούρα του φυτού Piper nigrum, αποτελεί μέρος της παραδοσιακής ινδικής ιατρικής εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το μαύρο πιπέρι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το μαύρο πιπέρι μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση της βήτα-καροτίνης, μιας ένωσης που βρίσκεται στα λαχανικά και τα φρούτα, που το σώμα έπειτα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η βήτα-καροτίνη λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να καταπολεμήσει την κυτταρική βλάβη.Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, διεγείρει τις αισθήσεις και τους υποδοχείς της γεύσεις και έχει θετική επίδραση σε πολλά συστήματα του σώματος.Παράλληλα, ενισχύει τον μεταβολισμό, τη σωματική και την ψυχική υγεία.Δεν αποκαλείται λοιπόν τυχαία ο «Βασιλιάς των μπαχαρικών».