Υλικά
-
1 κ. καρυδάκι πράσινο
-
1 κ. ζάχαρη
-
1½ ποτήρι νερό
-
Χυμό από 1/2 λεμόνι
-
Λίγα μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
Εκτέλεση
Διαλέγουμε μικρά πράσινα καρυδάκια. Φοράμε γάντια γιατί βάφουν πολύ το δέρμα.Με κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε εξωτερικά τη λεπτή τους φλούδα.
Ύστερα κόβουμε λίγο τις δύο κορυφές από κάθε καρυδάκι.
Τα ζεματάμε για 2΄-3΄ σε νερό που βράζει και δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει ξεπικρίσει το φρούτο. Στην περίπτωση που είναι ακόμα πικρό επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ξεπικρίσματος.
Αφού ξεπικρίσουμε τα καρυδάκια, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και για να στεγνώσουν πιο γρήγορα, τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα.
Αφού κρυώσουν, τα τρυπάμε στην πλευρά του κοτσανιού και καρφώνουμε σε καθένα καρυδάκι από 1 μοσχοκάρφι.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να πάρουν βράση.
Προσθέτουμε τα ζεματισμένα και ξεπικρισμένα καρύδια και αφήνουμε να πάρουν βράση ξαφρίζοντας τον αφρό που σχηματίζεται.
Τα βράζουμε για 15΄-20΄ σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να βάλουμε καπάκι.
Μετά από μερικές ώρες ή την επόμενη ημέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό καρυδάκι για να δέσουμε το σιρόπι.Αφού δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού,και αφήνουμε να πάρει μία βράση.Είναι έτοιμο αφού κρυώσει να το φυλάξουμε σε βάζα.