Η ελληνική κουζίνα είναι μαγική, γιατί χρησιμοποιεί ταπεινά λαχανικά εποχής και με λίγο λάδι, ρίγανη ή άλλο μυρωδικό τα μεταμορφώνει σε γευστικότατο καλοκαιρινό πιάτο, χαμηλό σε λιπαρά αλλά γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ατέλειωτη νοστιμιά.Ένα τέτοιο πιάτο είναι το μπριάμ με χάντρες.
Υλικά για 8 μερίδες
- 3 μελιτζάνες άσπρες ή κανονικές
- 3 κολοκύθια μεγάλα
- 3 καρότα
- 3 πατάτες, καθαρισμένες
- 2 ντομάτες ώριμες
- 10 ντοματίνια
- 450 γρ. φασόλια χάντρες φρέσκα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες με το πλάι ενός μεγάλου μαχαιριού
- 1 πράσινη πιπεριά μικρή
- 1 πιπεριά φλωρίνης
- 200 ml νερό
- 300 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 3-4 κ.σ. μαϊντανός, χοντροκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.Παίρνουμε ένα μεγάλο ευρύχωρο ταψί. Όταν φτιάχνουμε μπριάμ, το ταψί πρέπει να είναι μεγάλο ώστε να απλώνονται τα λαχανικά, αλλιώς θα βράσουν και θα λιώσουν.
Κόβουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τα καρότα σε φέτες. Κόβουμε τις πιπεριές επίσης σε φέτες και το κρεμμύδι πρώτα στη μέση κι έπειτα σε φέτες. Τις ντομάτες τις κόβω σε ακανόνιστα κομμάτια. Καλό είναι να είναι ώριμες και ζουμερές.Τα ντοματίνια ταφήνουμε ολόκληρα.Καθαρίζουμε τα φασόλια. Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο ταψί μαζί με το σκόρδο και τα φασόλια. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με τα χέρια.
Προσθέτουμε 100 ml ελαιόλαδο και 200 ml νερό. Καλό είναι να φροντίσουμε τα φασόλια να είναι στη βάση του ταψιού, για να μαγειρευτούν καλύτερα.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, και βάζουμε στον φούρνο σε χαμηλή σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
Βγάζουμε το φαΐ από τον φούρνο. Σε αυτή τη φάση πρέπει να έχουν μαλακώσει τα λαχανικά μας, αλλά να μην έχουν ροδίσει. Αν οι πατάτες ή τα καρότα κρατάνε ακόμα, καλύπτουμε και ξαναβάζουμε στον φούρνο για ακόμα δέκα λεπτά περίπου.Όταν τα λαχανικά είναι μαλακά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και τη ρίγανη.Ανακατεύουμε απαλά και επιστρέφουμε το φαΐ στον φούρνο στους 180°C για ακόμα 40–60 λεπτά, μέχρι να μελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα.