Τα τρόφιμα κοστίζουν αρκετά στις μέρες μας και δεν θα πρέπει να τα πετάμε. Καλό θα είναι να γνωρίσουμε καλύτερα τον καταψύκτη ώστε να μας βοηθήσει να αποθηκεύσουμε κάποια τρόφιμα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι δεν μπορούμε να τα καταψύξουμε.Θα πάρουμε ειδικά σακουλάκια στα οποία μπορούμε να σημειώσουμε και την ημερομηνία αποθήκευσης,και θα διαχωρίσουμε τα τρόφιμα.
Οι παρακάτω τροφές μπορούν να καταψυχθούν
Τυρί
Αλέστε και αποθηκεύστε το σε σακούλες καταψύκτη και χρησιμοποιήστε το στις πίτες ή τις πίτσες σας.Τα μαλακά τυριά θα διαρκέσουν μόνο έναν μήνα κατεψυγμένα, οπότε αξίζει τον κόπο να παγώσετε μόνο τα σκληρότερα τυριά, τα οποία θα διαρκέσουν έως έξι μήνες.
Μαγειρεμένα ζυμαρικά και ρύζι
Αφήστε τα να κρυώσουν και μοιράστε τα σε μερίδες. Μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε ρίχνοντάς τους λίγο νερό.
Ξηροί καρποί
Φυλάξτε τους για μέχρι και 8 μήνες σε πλαστικές, αεροστεγείς συσκευασίες και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Κέικ και ψωμί
Μην τα αφήσετε να μπαγιατέψουν, κόψτε τα σε φέτες και βάλτε τα στην κατάψυξη.
Βούτυρο
Πριν το καταψύξετε, μπορείτε είτε να το κόψετε σε κομμάτια με συγκεκριμένο βάρος για μεγαλύτερη ευκολία, είτε όλο μαζί.
Κρεμμύδια – σκόρδα
Δεν χρειάζεται να πετάξετε το υπόλοιπο κρεμμύδι ή σκόρδο που δεν χρησιμοποιήσατε. Κόψτε το, βάλτε το σε σακούλα και καταψύξτε το.
Ζωμός κοτόπουλου
Στην κατάψυξη μπορεί να διαρκέσει τέσσερις έως έξι μήνες. Απλά να το αποθηκεύσετε σε ειδικά αεροστεγή δοχεία για κατάψυξη.
Σάλτσα ή πάστα ντομάτας
Μας περισσεύει σάλτσα ή πάστα ντομάτας,δεν την πετάμε.Μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη με την προϋπόθεση ότι θα αποθηκευτεί σωστά σε ειδικά δοχεία για ασφαλή κατάψυξη. Δεν πρέπει να φυλάμε ποτέ τα κατεψυγμένα τρόφιμα σε χάρτινες συσκευασίες γιατί μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια που προκαλούν αλλαντίαση όταν ξεπαγώσουν.
Αλεύρι
Μπορεί συνήθως να το αποθηκεύουμε στο ντουλάπι αλλά μπορούμε να το βάλουμε και το στον καταψύκτη .Τα κρύα συστατικά όταν χρησιμοποιούνται για ψήσιμο φύλλων ζύμης, έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Μαρμελάδα
Γεμίστε το γυάλινο βάζο με την αγαπημένη σας μαρμελάδα και βάλτε το στην κατάψυξη. Για να ξεπαγώσει, αφήστε την όλη τη νύχτα στο ψυγείο και απολαύστε την μέσα σε ένα χρόνο.
Φρέσκα βότανα
Ψιλοκόψτε και βάλτε τα σε παγοκύστες, καλύψτε τα με νερό και καταψύξτε τα (εκτός του βασιλικού).