Τα σύκα οι περισσότεροι στην Ελλάδα τα αγαπάμε πολύ και γιατί είναι νόστιμα, και γιατί βρίσκονται στην εποχή τους για μικρό διάστημα, αλλά και γιατί σε όλους μας θυμίζουν καλοκαιρινές διακοπές.
Έχουμε συνηθίσει να τα τρώμε είτε φρέσκα, όπως είναι, είτε να τα βάζουμε σε συνταγές γλυκών και σαλάτες. Αλλά σε smoothis περιέργως τα συναντούμε πιο σπάνια.
Ένα θρεπτικό smoothie με σύκο
Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και πρωτεΐνες, καθώς και σε βιταμίνη Α και μέταλλα, όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο που περιέχουν τα σύκα. Περιέχει ω3 από τον λιναρόσπορο, που προσθέτουμε, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ επίσης από τα σύκα. Εμπλουτίζουμε με επιπλέον ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο μέλι και τη γύρη.
Τη φλούδα των σύκων την αφήνουμε γιατί έχει πολλά οφέλη και αυτή.Γιαούρτι προτιμάμε αυτό με την πέτσα, γιατί είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία και πλουσιότερο σε προβιοτικά, ειδικά το πρόβειο ή το κατσικίσιο που είναι και το χαμηλότερο σε λιπαρά. Προσθέτoυμε και παγάκια γιατί είναι καλοκαίρι και γίνεται πιο ευχάριστο. Αν θέλετε να το αραιώσετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νεράκι στο μπλέντερ.
Υλικά για 2 μερίδες
- 300 γρ. σύκα
- 200 γρ. πρόβειο, παραδοσιακό γιαούρτι (με πέτσα)
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.γ. λιναρόσπορος, τριμμένος
- 1-2 κ.γ. γύρη + επιπλέον για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
- 5-6 παγάκια
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει το μείγμα λείο. Σερβίρουμε σε ποτήρια και αν θέλουμε γαρνίρουμε με φρέσκο σύκο, λίγο γύρη και λιναρόσπορο.Αυτός ο χυμός είναι επίσης ιδανικός για όσους έχουν έλλειψη ασβεστίου αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν θέματα δυσκοιλιότητας.