Οι πρωτεΐνες αποτελούν ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Η κάλυψη των πρωτεϊνικών μας αναγκών μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής παρέχει στο σώμα μας τα αμινοξέα που χρειάζεται για να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο.
Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα δομικά υλικά για τους μύες, τους χόνδρους, το δέρμα και το αίμα. Συμβάλλουν στη συντήρηση και επιδιόρθωση των κυττάρων και των ιστών στο σώμα μας. Συντελούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού.Οι πρωτεΐνες μεταβολίζονται στους νεφρούς μας, απεκκρίνονται από τα ούρα, τον ιδρώτα μας και είναι ο λόγος που νιώθουμε χορτάτοι όταν καταναλώνουμε ένα γεύμα. Μας δίνουν το αίσθημα του κορεσμού.
Σε ποια τρόφιμα βρίσκονται οι πρωτεΐνες;
Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης βρίσκονται στο κρέας, το αυγό, το ψάρι, το κοτόπουλο, στα γαλακτοκομικά και σε άλλα τέτοιου είδους τρόφιμα.
Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης βρίσκονται στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς,στη σόγια και σε φυτικά τρόφιμα υψηλής συγκέντρωσης σε πρωτεΐνη.
Πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα
Οι συστάσεις για την ποσότητα της πρωτεΐνης μέσα στη μέρα είναι συνήθως στο 15%-20% της ημερήσιας θερμιδικής ανάγκης. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον οργανισμό και από την δραστηριότητα του.
Παρενέργειες αν καταναλώσουμε περισσότερη πρωτεΐνη.
1.Αύξηση βάρους.Αν και με την κατανάλωση πρωτεΐνης χάνουμε εύκολα βάρος, η παρατεταμένη κατανάλωση της, μπορεί να αποθηκευτεί σε λίπος.
2.Κέτωση.Η υπερβολική κατανάλωση, επιφέρει παραγωγή κετονών (οργανικών μορίων και κυρίως ακετόνης),και υπάρχει στοματική κακοσμία.
3.Δυσκοιλιότητα.Αυτό συμβαίνει γιατί δεν καταναλώνουμε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καλή λειτουργία του εντερικού μας συστήματος.
4.Καρδιά.Η συνεχής κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρών, μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία.