Η Ζιμπάμπουε έχει αρχίσει να μεταφέρει περισσότερα από 2.500 άγρια ζώα από ένα καταφύγιο στον νότο, σε άλλο στο βόρειο τμήμα της χώρας, για να τα σώσει από την ξηρασία, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την άγρια ζώα.
Περίπου 400 ελέφαντες, 2.000 ιμπάλα, 70 καμηλοπαρδάλεις, 50 βουβάλια, 50 γκνου, 50 ζέβρες, 50 ελάντες, 10 λιοντάρια και μια αγέλη 10 άγριων αφρικανικών σκυλιών μεταφέρονται σε τρία καταφύγια στον βορρά σε μια από τις μεγαλύτερες προσπάθειες αιχμαλώτισης και μετεγκατάστασης ζώων που έχει γίνει.Τα ζώα μεταφέρονται σε περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Ζαμβέζη,ώστε να δημιουργηθούν ξανά οι πληθυσμοί τους.Είναι η πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια που η Ζιμπάμπουε ξεκινά μια τέτοια μαζική εσωτερική μετακίνηση άγριων ζώων.
Μεταξύ 1958 και 1964, στην τότε Ροδεσία, περισσότερα από 5.000 ζώα μεταφέρθηκαν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Νώε». Η επιχείρηση διέσωσε τα άγρια ζώα από την άνοδο των υδάτων που προκλήθηκε από την κατασκευή ενός τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Ζαμβέζη, που δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στον κόσμο, τη λίμνη Καρίμπα.
Τώρα η έλλειψη νερού κατέστησε αναγκαία τη μετακίνηση της άγριας ζωής, καθώς ο βιότοπος έχει στεγνώσει από την μεγάλη ξηρασία, δήλωσε ο Tinashe Farawo, εκπρόσωπος της Αρχής Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε.Έτσι,εκδόθηκαν άδειες για να μεταφερθούν τα ζώα και να προλάβουμε μία καταστροφή επεσήμανε.
Εδώ και χρόνια καταπολεμούμε τη λαθροθηρία και μόλις κερδίζαμε αυτόν τον πόλεμο, η κλιματική αλλαγή αναδείχθηκε όμως η μεγαλύτερη απειλή για την άγρια ζωή», επισήμανε ο Farawo, σε συνέντευξή του.Τα πάρκα είναι υπερβολικά γεμάτα και υπάρχει λίγο νερό ή τροφή. Έτσι τα ζώα καταστρέφουν τον βιότοπό τους, γίνονται επικίνδυνα για τον εαυτό τους και καταπατούν ανθρώπινους οικισμούς για να βρουν τροφή.
Μια επιλογή θα ήταν η θανάτωση για να μειωθεί ο αριθμός των άγριων ζώων, αλλά οι οργανώσεις προστασίας άγριων ζώων είναι αντίθετες σε αυτήν την τακτική. Η τελευταία φορά που έκανε κάτι τέτοιο η Ζιμπάμπουε, ήταν το 1987.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην άγρια ζωή δεν είναι υπαρκτές μόνο στη Ζιμπάμπουε,αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική.Τα εθνικά πάρκα που φιλοξενούν χιλιάδες είδη άγριας ζωής,απειλούνται όλο και περισσότερο αφού οι βροχοπτώσεις είναι κάτω από τον μέσο όρο και θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.