Έχουν γίνει πολλές έρευνες και μελέτες για την διατροφή των κατοίκων της Ικαρίας ώστε να ανακαλυφθεί το μυστικό της μακροζωίας τους. Αποτέλεσμα ήταν να αποκαλυφτεί μία υπερτοφή που τρώνε η οποία βοηθάει τους κατοίκους και έχει άπειρες ευεργετικές ιδιότητες.
Ένα από τα μυστικά της μακροζωίας τους είναι και μια υπερτροφή η οποία καλλιεργείται στο νησί και ονομάζεται κολοκάσι ή αλλιώς αγκινάρα της Ιερουσαλήμ. Το Κολοκάσι καλλιεργείται στην Ικαρία. Είναι ποώδες φυτό που φθάνει σε ύψος τα 1,50 – 2,00 μέτρα. Αυτό που καταναλώνουμε είναι ο βολβός του που μοιάζει με αυτόν της σελινόριζας. Είναι πλούσιο σε άμυλο και η γεύση του θυμίζει εκείνη της γλυκοπατάτας.
Το κολοκάσι,είναι ένα ποώδες φυτό που καλλιεργείται κυρίως για του εδώδιμους βολβούς του που καλλιεργούνται κάτω από το έδαφος και συνήθως σε υγρά και ζεστά κλίματα. Για παράδειγμα, η Κύπρος και η Ικαρία είναι από τις περιοχές που το αγαπούν πολύ.
Τα θρεπτικά συστατικά
Εσωτερικά είναι λευκό και σκληρό όπως και η πατάτα.Το κολοκάσι (όπως και τα φύλλα του) δεν πρέπει να καταναλωθούν ωμά αφού εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, περιέχεται και μία εξαιρετικά τοξική ουσία, το οξαλικό ασβέστιο. Η ουσία αυτή χάνεται όταν βράζουμε τον βολβό.
Είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες Β6, C, E, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Τα φύλλα του τα οποία επίσης τρώγονται είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C και περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους βολβούς. Προτείνεται και ως ιδανικό για την πρόληψη του διαβήτη λόγω του πολύ χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη
Τελευταία νεότερες έρευνες διαπιστώνουν ότι μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει,τα άγρια κολοκάσια να είναι ενδημικά σε περισσότερες από μία περιοχές του πλανήτη. Αυτό που βρίσκουμε από αρχαιολογικές ανασκαφές είναι ότι η καλλιέργειά τους ξεκίνησε από πολύ νωρίς και συνδέθηκε με πολλούς πολιτισμούς. Η χρήση τους μπορεί να φτάνει και μέχρι το 10.000 π.Χ. χωρίς να ξέρουμε όμως σίγουρα αν επρόκειτο για καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Χρήσεις και μαγείρεμα
Σε ακατέργαστη μορφή το κολοκάσι είναι τοξικό λόγω της παρουσίας οξαλικού ασβεστίου. Με το μαγείρεμα όμως η τοξικότητα παύει να υπάρχει και το κολοκάσι γίνεται πολύ εύγευστο. Αν θέλετε πάντως να είστε σίγουροι, αφήστε το σε έναν μπολ με νερό για μία νύχτα πριν το μαγειρέψετε.
Συνήθως μαγειρεύεται ως συνοδευτικό. Ιδίως στην Κύπρο θα βρείτε πολλές χρήσεις και πιάτα του δίπλα σε βοδινό κρέας, σε χοιρινό και (σπανιότερα) σε ψάρι. Μαγειρεύεται πάντως σε συνταγές και ως κύριο πιάτο: Λεμονάτο, με κρασί ή σε σαλάτες. Γενικά μπορείτε να σκεφτείτε τις χρήσεις του στη μαγειρική όπως περίπου είναι αυτές της πατάτας.