Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Η καρδιά μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα. Δυστυχώς όμως δεν φροντίζουμε για την σωστή υγεία της όπως θα έπρεπε και τη φορτώνουμε καθημερινά με ανθυγιεινή διατροφή αλλά και με άγχος.
Υπάρχουν πολλοί μύθοι που αφορούν τη διατροφή και παρακάτω θα διαβάσετε ορισμένους που θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε λάθος δρόμο.
Μύθος 1: Το λάδι καρύδας είναι μια υγιεινή εναλλακτική στη μαγειρική για την υγεία
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα κορεσμένα λίπη στο λάδι καρύδας (που ονομάζονται τριγλυκερίδια ) είναι λιγότερο επιβλαβή και μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν τα επίπεδα της ευεργετικής HDL χοληστερόλης. Έχει αποδειχθεί ότι το λάδι καρύδας ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερόλης – τα καλά και τα κακά είδη – περισσότερο από άλλα φυτικά έλαια. Στην πραγματικότητα, τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας αποτελούν μόνο μια μικρή ποσότητα των λιπαρών οξέων στο λάδι καρύδας.
Επιπλέον, ενώ άλλα υγιεινά για την καρδιά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, ή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά έχουν υποστηριχθεί από πολλά επιστημονικά στοιχεία, τα υποτιθέμενα οφέλη του λαδιού καρύδας δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί σε μεγάλης κλίμακας ανθρώπους έρευνα.
Μύθος 2: Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα αυγά -ή τουλάχιστον τους κρόκους
Οι κρόκοι αυγών περιέχουν πολλή χοληστερόλη. Λογικά, λοιπόν, η κατανάλωση χοληστερόλης οδηγεί σε υψηλή χοληστερόλη.Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.Το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στο σώμα παράγεται από το συκώτι, δεν παρέχεται μέσω της διατροφής.Έρευνα έχει βρει ότι τα επίπεδα χοληστερόλης έχουν να κάνουν περισσότερο με το λίπος που τρώμε, δηλαδή τα κορεσμένα λιπαρά, παρά με τη χοληστερόλη που βρίσκεται στις τροφές.
Επίσης τα αυγά περιέχουν υγιεινά θρεπτικά συστατικά,βιταμινές Α και D, καθώς και πρωτεΐνη. Μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.
Μύθος 3: Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα βοηθήσουν την καρδιά σας
Μια ανασκόπηση μελετών που περιελάμβανε σχεδόν 80.000 ασθενείς δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 και των καρδιακών παθήσεων. Αν και τα συμπληρώματα πιθανώς δεν είναι επιβλαβή, ίσως είναι καλύτερα να λαμβάνετε τα ωμέγα-3 σας από τη διατροφή σας και όχι από ένα μπουκάλι.
Το κάπνισμα είναι μια σημαντική αιτία καρδιακών παθήσεων. Μόλις ένα άτομο σταματήσει το κάπνισμα, αρχίζουν τα οφέλη για την υγεία του. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είναι ή πόσο καιρό καπνίζει: Όταν σταματά το κάπνισμα, προσθέτει χρόνια στη ζωή του, αναπνέει πιο εύκολα,βελτιώνεται η κυκλοφορία και έχει περισσότερη ενέργεια. Ακόμη, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σούπερ τροφές για την καρδιά είναι : παρθένο ελαιόλαδο,σκόρδο, κόκκινο κρασί, πράσινο τσάι, ρόδια,μήλα,καρπούζι,μαύρη σοκολάτα , πράσινα φυλλώδη λαχανικά ,ξηροί καρποί.
Μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ή να αποφύγετε πιθανά προβλήματα με την καρδιά σας.Προσθέστε στην καθημερινότητα σας, όσες από τις παραπάνω τροφές μπορείτε.