• Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
  • Είσοδος
Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
Μαλεβιζιώτης
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων

Φαγητό: Πόσες φορές είναι ασφαλές να το ξαναζεστάνουμε – Χρήσιμα tips

2 Οκτωβρίου, 2022
σε Υγεία
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 min read
0
Φαγητό: Πόσες φορές είναι ασφαλές να το ξαναζεστάνουμε – Χρήσιμα tips
5
Κοινοποιήσεις
266
Προβολές
Share on FacebookShare on Twitter
Διαφήμιση

Δείτε Επίσης

ΕΛΣΤΑΤ: Κίνδυνος φτώχειας για το 28,9% του πληθυσμού το 2020

Φτώχεια, ανεργία και έλλειψη μόρφωσης αυξάνουν την πιθανότητα ψυχικής διαταραχής αργότερα στη ζωή

8 Φεβρουαρίου, 2023
Τσικουδιά Κρήτης, από την απόσταξη στην επεξεργασία και την κατανάλωση

Τσικουδιά Κρήτης, από την απόσταξη στην επεξεργασία και την κατανάλωση

7 Φεβρουαρίου, 2023
Το σήμα «Κρητικό Δεκατιανό» στο αναψυκτήριο του Πάρκου Γεωργιάδη και στο Πολύκεντρο Ηρακλείου της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ

Το σήμα «Κρητικό Δεκατιανό» στο αναψυκτήριο του Πάρκου Γεωργιάδη και στο Πολύκεντρο Ηρακλείου της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ

7 Φεβρουαρίου, 2023
Καλοκαιρινό ξέσπασμα της γρίπης: Πού οφείλεται, ποιοι μολύνονται, τι σημαίνει για τον χειμώνα

Γρίπη: Ποιοι νοσηλεύονται συχνότερα – Οι ευάλωτοι ασθενείς

7 Φεβρουαρίου, 2023

Είναι ευρέως διαδεομένος ο μύθος ότι μπορούμε να ξαναζεστάνουμε το φαγητό μόνο μια φορά διαφορετικά γίνεται επικίνδυνη η κατανάλωσή του.

Ο καθηγητής μικροβιολογία Enzo Palombo από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Swinburne και η λέκτορας περιβαλλοντικής υγείας Sarah McLean από το ίδιο πανεπιστήμιο επιχειρούν με άρθρο τους στο The Conversation να εξετάσουν αυτό τον μύθο και να διερευνήσουν το ζήτημα της ασφαλούς εκ νέου κατανάλωσης του ήδη μαγειρεμένου φαγητού.

Οι δυο ειδικοί επισημαίνουν ότι ακολουθώντας μερικά απλά βήματα κατά την προετοιμασία και την αποθήκευση του φαγητού καθίσταται δυνατό να το ζεστάνουμε αρκετές φορές με ασφάλεια.

Γιατί το φαγητό μπορεί να μας αρρωστήσει

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους βακτήρια και ιοί μπορεί να καταλήξουν στο φαγητό μας είτε κατά την παρασκευή του φαγητού, είτε κατά την συλλογή ή την επεξεργασία των πρώτων υλών.

Οι δύο ειδικοί εξηγούν ότι οι μεν ιοί καταστρέφονται με το μαγείρεμα ή την θερμότητα, ενώ τα βακτήρια μπορεί να πολλαπλασιαστούν στα τρόφιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι όλα επιβλαβή – ορισμένα όπως τα προβιοτικά έχουν ευεργετική δράση.

Ορισμένα βακτήρια ωστόσο δεν είναι επιθυμητά επειδή πολύ απλά «χαλούν» το φαγητό και η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει νόσηση π.χ. γαστρεντερίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα βακτήρια μετατρέπονται σε πιο ανθεκτικές μορφές που ονομάζονται ενδοσπόρια οι οποίες επιβιώνουν επι μακρό χρονικό διάστημα και όταν βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να παράξουν τοξίνες.

Ενώ το μαγείρεμα ή το ξαναζέσταμα του φαγητού σε γενικές γραμμές εξουδετερώνει τα παθογόνα βακτήρια στο φαγητό, ενδεχομένως δεν καταστρέφει τις τοξίνες και τα ενδοσπόρια. Σε ό,τι αφορά το ξαναζέσταμα του φαγητού οι τοξίνες θέτουν την μεγαλύτερη απειλή ασθένειας.

Ο κίνδυνος αυξάνεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί κακή επεξεργασία ή έχουν κρυώσει πολύ αργά μετά το αρχικό μαγείρεμα ή το ξαναζέσταμα, καθώς αυτές οι συνθήκες μπορεί να επιτρέψουν στα βακτήρια που παράγουν τοξίνες να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Τα βακτήρια που προκαλούν τροφογενείς ασθένειες αναπτύσσονται συνήθως σε θερμοκρασίες μεταξύ 5°C και 60°C (η «επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας»), με την ταχύτερη ανάπτυξη να εμφανίζεται περίπου στους 37°C.

Πιο ευπαθή και ευαλοίωτα θεωρούνται τα φαγητά με κρέας, γαλακτοκομικά, θαλασσινά, το μαγειρεμένα ρύζι και τα ζυμαρικά, τα αυγά και άλλα συστατικά πλούσια σε πρωτεϊνες.

Ένας συνήθης ύποπτος τροφικής δηλητηρίασης που συνδέεται με το ξαναζεσταμένο φαγητό είναι ο Staphylococcus aureus, ένα βακτήριο που εντοπίζεται στο δέρμα και σε βλεννογόνους στο άνω αναπνευστικό σύστημα – κυρίως στη μύτη. Αν και συχνά δεν επιφέρει επιπτώσεις, ενίοτε προκαλεί δερματικές και συστηματικές λοιμώξεις. Ο Staphylococcus aureus παράγει μια θερμοσταθερή τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια κατά την κατάποση.

Κατά τον χειρισμό των τροφίμων τα βακτήρια αυτά μπορεί να μεταφερθούν στα τρόφιμα με το μαγείρεμα ή το ζέσταμα. Εάν το μολυσμένο φαγητό διατηρηθεί εντός της επικίνδυνης ζώνης θερμοκρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Staphylococcus aureus θα αναπτυχθεί και θα παράγει τοξίνες. Η επακόλουθη αναθέρμανση του φαγητού θα καταστρέψει τα βακτήρια αλλά όχι τις τοξίνες.

Πώς μπορούμε να διατηρούμε ασφαλή τα τρόφιμα ακόμη και όταν τα ξαναζεσταίνουμε; Οι δυο ειδικοί έχουν τις απαντήσεις.

Αρχικά πρέπει το φαγητό να μην μένει επί μακρό χρονικό διάστημα εντός της επικίνδυνης ζώνης θερμότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα κρύα φαγητά πρέπει να διατηρούνται στους κάτω των 5°C και τα ζεστά στους άνω των 60°C. Επίσης σημαίνει ότι μετά το μαγείρεμα το πιθανά επικίνδυνο φαγητό θα πρέπει να έρχεται σε θερμοκρασία κάτω των 5°C  όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τα ξαναζεσταμένα φαγητά που θέλουμε να φάμε αργότερα.

Όταν το φαγητό ψύχεται ο Οργανισμός Τροφίμων της Αυστραλίας συνιστά η θερμοκρασία να πέσει από 60°C σε 21°C σε λιγότερο από δύο ώρες και να μειωθεί στους 5°C ή πιο κρύα τις επόμενες τέσσερις ώρες.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει μεταφορά ζεστών φαγητών σε ρηχά δοχεία για να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια μεταφορά των καλυμμένων δοχείων στο ψυγείο για να συνεχιστεί η ψύξη.

 Αποφύγετε να βάζετε ζεστά φαγητά κατευθείαν στο ψυγείο γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του ψυγείου πάνω από 5°C, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια άλλων τροφίμων στο εσωτερικό.

Εάν το φαγητό έχει προετοιμαστεί σωστά έχει κρυώσει γρήγορα μετά το μαγείρεμα (ή το ξαναζέσταμα) και έχει αποθηκευτεί κρύο, σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες το ζέσταμα περισσότερες από μία φορές δεν θα πρέπει να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας.

Ωστόσο, η παρατεταμένη αποθήκευση και η επαναλαμβανόμενη αναθέρμανση θα επηρεάσουν τη γεύση, την υφή και μερικές φορές τη διατροφική ποιότητα των τροφίμων.

Όσον αφορά το ασφαλές ζέσταμα (και το ξαναζέσταμα) των τροφίμων, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

-να ακολουθείτε πάντα τους κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία των τροφίμων
– μετά το μαγείρεμα, κρυώστε τα τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας είτε σε μικρές μερίδες είτε σε δοχεία (ρηχά επειδή η αυξημένη επιφάνεια μειώνει τον χρόνο ψύξης) και βάλτε τα στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες. Το φαγητό πρέπει να είναι κρύο (λιγότερο από 5°C) μέσα στις επόμενες τέσσερις ώρες.
– προσπαθήστε να ξαναζεστάνετε μόνο τη μερίδα που σκοπεύετε να καταναλώσετε αμέσως.
-εάν δεν καταναλώσετε αμέσως ξαναζεσταμένο φαγητό, επιστρέψτε το στο ψυγείο εντός δύο ωρών
– να είστε προσεκτικοί εάν ξαναζεστάνετε φαγητό για ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων, εγκύων ή ανοσοκατεσταλμένων ατόμων. Εάν έχετε αμφιβολίες, πετάξτε το.

Με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των τροφίμων, είναι έξυπνη πρακτική η προετοιμασία γευμάτων και η αποθήκευση μερίδων. Με την τήρηση των παραπάνω απλών κανόνων υγιεινής τα αποθηκευμένα τρόφιμα θα παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Maleviziotis.gr στο Google News

Ετικέτες: γεύμαεπιστήμονεςφαγητό
Κοινοποίηση2Tweet1Κοινοποίηση1Αποστολή
Προηγούμενο Άρθρο

Συντονισμένη αστυνομική επιχειρήση εξερεύνησης πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ηρακλείου

Επόμενο Άρθρο

«Ρέοντας στην Ελευθερία»: Ένα γλυπτό για τις γυναίκες του Ιράν

ΣχετικάΆρθρα

Κίνα:Υποστηρίζει ότι έχει κλωνοποιήσει τρεις υψηλά παραγωγικές «σούπερ αγελάδες»
Κόσμος

Κίνα:Υποστηρίζει ότι έχει κλωνοποιήσει τρεις υψηλά παραγωγικές «σούπερ αγελάδες»

5 Φεβρουαρίου, 2023
Τα μυρμήγκια μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο στα ούρα
Υγεία

Τα μυρμήγκια μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο στα ούρα

29 Ιανουαρίου, 2023
«Ρολόι της Αποκάλυψης»:Δείχνει 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα
Κόσμος

«Ρολόι της Αποκάλυψης»:Δείχνει 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα

24 Ιανουαρίου, 2023
Νέα μελέτη:Οι Τυραννόσαυροι είχαν υψηλό IQ και… πολιτιστικές ανησυχίες
Social Trends

Νέα μελέτη:Οι Τυραννόσαυροι είχαν υψηλό IQ και… πολιτιστικές ανησυχίες

21 Ιανουαρίου, 2023
Κρήτη: 2ος καλύτερος προορισμός στον κόσμο για φαγητό το 2023
Υγεία

Κρήτη: 2ος καλύτερος προορισμός στον κόσμο για φαγητό το 2023

19 Ιανουαρίου, 2023
Πόσο κόστισε το γεύμα μετά την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Ποιοι δεν πήγαν
Social Trends

Πόσο κόστισε το γεύμα μετά την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Ποιοι δεν πήγαν

19 Ιανουαρίου, 2023
Διαβάστε Περισσότερα
Επόμενο Άρθρο
«Ρέοντας στην Ελευθερία»: Ένα γλυπτό για τις γυναίκες του Ιράν

«Ρέοντας στην Ελευθερία»: Ένα γλυπτό για τις γυναίκες του Ιράν

Τα συγχαρητήρια της Ροδιάς για τους επιτυχόντες των Πανελληνίων

Βαριά φιλική ήττα για τη Ροδιά από τον Ερμή Ατσαλένιου

Τελευταία νέα

Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα «μάγεψαν»την Ιταλία
Life

Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα «μάγεψαν»την Ιταλία

8 Φεβρουαρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Ενεργών Δημοτών για βία εναντίον δημάρχου
Κρήτη

Δελτίο Τύπου Ενεργών Δημοτών για βία εναντίον δημάρχου

8 Φεβρουαρίου, 2023
Γαύδος: Γιατί αφήνουν δυο μαθητές γυμνασίου χωρίς σχολείο
Ειδήσεις που ενδιαφέρουν

Ανοιχτά τα σχολεία & οι παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

8 Φεβρουαρίου, 2023
Διαφήμιση

Δημοφιλή

  • All
  • Μαλεβίζι
Η συγκλονιστική ατάκα της Βουγιουκλάκη στον γιατρό όταν έμαθε ότι θα πεθάνει

Αλίκη Βουγιουκλάκη | Έτσι ήταν το σώμα της με μαγιό χωρίς ρετούς – Συλλεκτική φωτογραφία

28 Ιανουαρίου, 2023
Ευτυχώς δεν έμειναν στα γραφεία τους !

Νόμος Ηρακλείου: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη

6 Φεβρουαρίου, 2023
Η "Ελπίδα" βάζει λουκέτο και σε σχολεία στην Κρήτη

Κλειστά σχολεία: Τι θα γίνει με τα σχολεία στο Μαλεβίζι

5 Φεβρουαρίου, 2023
Ευτυχώς δεν έμειναν στα γραφεία τους !

Δήμος Μαλεβιζίου: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη

6 Φεβρουαρίου, 2023
Υπαπαντή: Η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου- Τι γιορτάζουμε

Υπαπαντή: Η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου- Τι γιορτάζουμε

2 Φεβρουαρίου, 2023
Ο όμορφος Κρουσώνας με το χιόνι έγινε μαγικός! (φωτογραφίες)

Ο όμορφος Κρουσώνας με το χιόνι έγινε μαγικός! (φωτογραφίες)

6 Φεβρουαρίου, 2023
Η "Ελπίδα" βάζει λουκέτο και σε σχολεία στην Κρήτη

Κλειστά τα σχολεία στο Δήμο Μαλεβιζίου

5 Φεβρουαρίου, 2023
Προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαλεβιζίου ενόψει της κακοκαιρίας BARBARA

Προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαλεβιζίου ενόψει της κακοκαιρίας BARBARA

4 Φεβρουαρίου, 2023
Κλειστά όλα  τα σχολεία  σήμερα στο Δήμο Μαλεβιζίου

Κλειστά τα σχολεία αύριο στο Μαλεβίζι;

6 Φεβρουαρίου, 2023
Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2021 – Γιατί είναι «κινητή» γιορτή

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2023 – Γιατί είναι «κινητή» γιορτή

12 Ιανουαρίου, 2023
MMALEVIZIOTIS.GR

Τα νέα του Μαλεβιζίου, της Κρήτης & ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο με συνεχή ροή ειδήσεων σε πολιτισμό,κοινωνία,αθλητισμό,οικονομία

Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση Κατηγοριών

  • Uncategorized
  • Μαλεβίζι
  • Μαλεβιζιώτης Θέμα
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Gossip
  • Life
  • Social Trends
  • Απόψεις
  • Η άλλη Κρήτη
  • Η Φωτογραφία της ημέρας
  • Πανελλήνιες
  • Τα σχολιανά μας
  • Τουρισμός
  • Υγεία

Μαλεβίζι

Αλμυρός: Χωρίς Φραγκουλάκη και Πιερτζακόμι με Αρη Πετρούπολης

Αλμυρός: Χωρίς Φραγκουλάκη και Πιερτζακόμι με Αρη Πετρούπολης

8 Φεβρουαρίου, 2023
Οι μαγευτικές εικόνες του χιονισμένου Κρουσώνα (Φωτογραφίες και Video)

Οι μαγευτικές εικόνες του χιονισμένου Κρουσώνα (Φωτογραφίες και Video)

8 Φεβρουαρίου, 2023
Αγκαλιά αλληλεγγύης από το Δήμο Μαλεβιζίου προς τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας

Αγκαλιά αλληλεγγύης από το Δήμο Μαλεβιζίου προς τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας

8 Φεβρουαρίου, 2023
Κρήτη: Μασκαρεύτηκε μάλλον για να τον βολεύει να αυνανιστεί

Αποκριάτικο πάρτι ετοιμάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαζίου

8 Φεβρουαρίου, 2023
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2022 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
    • Πανελλήνιες 2022

© 2022 Maleviziotis.gr - Powered by IMMKO.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Προσθήκη Νέας Playlist