Οι μεσήλικες άνθρωποι -40άρηδες και 50άρηδες- που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, μπακαλιάρο, ρέγγα, τόνο κ.ά., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Προηγούμενες μελέτες για διατροφή με ψάρι είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε σε νεότερους, δείχνοντας ότι και αυτοί έχουν να ωφεληθούν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Κλόντια Σατιζαμπάλ του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 2.183 γνωστικά υγιείς ανθρώπους με μέση ηλικία 46 ετών.
Επίσης τα Ω3 λιπαρά επηρεάζουν τον μεταβολισμό, την πήξη του αίματος, το ανοσοποιητικό σύστημα, τις φλεγμονές, τις οργανικές λειτουργίες, τα αγγεία, την προστασία των κυττάρων από το στρες. Κατά συνέπεια, έχουν κετρικό ρόλο στην υγεία μας.
Τα επίπεδα των ωμέγα-3 που βρίσκουμε στο ψάρι μετρήθηκαν στους συμμετέχοντες, οι οποίοι υποβλήθηκαν επίσης σε γνωστικά τεστ και σε μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου τους.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες τέτοιες τροφές που τους επέτρεπαν να έχουν μεγαλύτερα επίπεδα ωμέγα-3 στον οργανισμό τους, όπως τα EPA και DHA, είχαν επίσης κατά μέσο όρο καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ, καθώς και μεγαλύτερο μέσο όγκο του ιππόκαμπου, της ζωτικής εγκεφαλικής περιοχής που παίζει ρόλο-κλειδί στη μάθηση και στη μνήμη.
Τη χειρότερη εικόνα τόσο στα τεστ όσο και στον ιππόκαμπο είχαν όσοι έκαναν από πολύ μικρή έως μηδαμινή κατανάλωση ωμέγα-3.
Τα υψηλότερα λιπαρά οξέα ψαριών και μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 συνδέθηκαν σημαντικά με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα.