Δεν είναι τυχαίο που τα πιάτα είναι στρόγγυλα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τα κατασκευάζουν έτσι.
Αρχικά, πιο παλιά, για αυτούς που κατασκεύαζαν πιάτα, ήταν πιο εύκολο να τα φτιάχνουν μαζικά σε στρόγγυλο σχήμα.
1.Τα στρόγγυλα πιάτα είναι πιο πρακτικά για το νοικοκυριό μας.
2.Είναι πιο εύκολο να τα πλένουμε στο χέρι.
3.Είναι πιο εύκολο να τα εναποθέσουμε στην πιατοθήκη μας. Δεν χρειάζεται να προσέξουμε να τα τοποθετήσουμε βάσει των πλευρών και των γωνιών που έχει για παράδειγμα ένα τετράγωνο πιάτο.
4.Επειδή δεν έχουν γωνίες χωράνε περισσότερα στο τραπέζι μας.
5.Όταν τα τοποθετούμε στο τραπέζι, δεν χρειάζεται να προσέξουμε μη μπούνε στραβά και φαίνεται άσχημο. Όπως και να τα περιστρέψουμε θα φαίνονται το ίδιο.
6.Οπτικά, όταν βάζουμε το φαγητό μέσα σε ένα στρόγγυλο πιάτο, κεντράρεται εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε υπόψιν τις τέσσερις γωνίες που έχει ένα τετράγωνο πιάτο.
Βέβαια σήμερα, μπαίνουν στη ζωή μας και οβάλ, ορθογώνια και τετράγωνα πιάτα. Πλέον αυτά τα “ασυνήθιστα” σχήματα, ανήκουν στη λογική του μοντέρνου και χρησιμοποιούνται από ακριβά εστιατόρια για να αναδείξουν τη μερίδα ως μεγαλύτερη και γενικά να δώσουν πιο μοντέρνο στυλ'
Σιγά σιγά υιοθετούμε αυτά τα ιδιαίτερα πιάτα και στο σπίτι μας κυρίως για λόγους εκμοντερνισμού μιας και μέχρι τώρα αγοράζαμε στρόγγυλα πιάτα.Είναι πλέον θέμα γούστου τι θα επιλέξουμε. Συχνά είναι λευκά ή υπόλευκα, αλλά και οποιουδήποτε χρώματος, συμπεριλαμβανομένων των μοτίβων και των σχεδίων.