«Ο Λευκός Πύργος είναι ο πύργος που βρισκόταν στο σημείο σύνδεσης του χερσαίου ανατολικού τοίχους και του θαλάσσιου τοίχους της πόλης. Είχε πολλές ονομασίες.Η αρχική ονομασία του ήταν Πύργος του Λέοντος τον 16 αιώνα όπως αναφέρει τουρκική επιγραφή του 1535-1536, η οποία υπήρχε στην είσοδο.
Μετά ονομάστηκε Πύργος Καλαμαριάς τον 18 αιώνα και Πύργος των Γενιτσάρων ή Πύργος του Αίματος τον 19 αιώνα, λόγω των σφαγών από τους Γενιτσάρους. Λειτουργούσε δε ως τόπος κράτησης των μελλοθάνατων αλλά και ως τόπος βασανιστηρίων.
Τη σημερινή του ονομασία την πήρε το 1891 «την περίοδο του Αβδούλ Χαμίτ του 3ου, στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού κινήματος της αυτοκρατορίας,όταν ο Εβραίος κατάδικος Nathan Guidili τον ασβέστωσε με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Ήταν μια συμβολική κίνηση, διότι συμβόλιζε τον μεταρρυθμιστικό άνεμο που έπνεε τότε στην οθωμανική αυτοκρατορία»
Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του Λευκού Πύργου, με τους έξι ορόφους, δίχως ανελκυστήρα, δημιουργεί δυσκολία στην πρόσβαση, γι’ αυτό το λόγο, όπως αναφέρει η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, «για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, υπάρχουν δυο υπολογιστικές μονάδες στο ισόγειο, όπου υπάρχει εικονική περιήγηση της έκθεσης και μπορεί κανείς να δει όλο το περιεχόμενο, δίχως να χρειαστεί να ανέβει τους έξι ορόφους. Όπως επίσης υπάρχουν και ηχητικοί αυτόματοι ξεναγοί, σε τέσσερις γλώσσες αγγλικά, τουρκικά, ρωσικά και γερμανικά για τη διευκόλυνση των επισκεπτών».
Δείτε το βίντεο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.