Άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναφέρουν πως πριν από μεγάλους σεισμούς, τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές, διάφορα ζώα φαίνεται να εκδηλώνουν ανησυχία σαν να διαισθάνονται τι θα ακολουθήσει.
Παράδειγμα το μεγάλο τσουνάμι που έγινε το 2004 στην Ινδονησία, και κόστισε πάνω από 200.000 ανθρώπινες ζωές.Ανθρώπινες τεχνολογίες όπως οι αισθητήρες σεισμού και παλίρροιας δεν είχαν καταφέρει να προβλέψουν την καταστροφή, ωστόσο ορισμένα ζώα έκαναν προσπάθειες να διαφύγουν γιατί αντιλήφτηκαν τον κίνδυνο που έφτανε.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ιστοσελίδα Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ, η πρώτη τέτοια αναφορά καταγράφηκε από τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Θουκυδίδη το 373 π.Χ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι αρουραίοι,σκύλοι, φίδια και νυφίτσες είχαν εγκαταλείψει την πόλη Ελίκη λίγες μέρες πριν από έναν καταστροφικό σεισμό.
Πολλοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να εξιχνιάσουν το συγκεκριμένο μυστήριο.Μία μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε πριν από περίπου 5 χρόνια, έδειξε πως οι σκύλοι, τα πρόβατα και οι αγελάδες μπορούν να αντιληφθούν σεισμούς μέτριας ή και υψηλότερης έντασης ακόμα και 20 ώρες προτού εκείνοι συμβούν.
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα αλλά δημοφιλής είναι η άποψη ότι τα ζώα μπορούν να αντιληφθούν τα προσεισμικά κύματα, πριν από ένα κύριο σεισμό. Αντιληπτές γίνονται, επίσης, εκπομπές υπόγειων αερίων και διακυμάνσεις του γήινου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, που προηγούνται ενός σεισμού.
Γερμανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ορισμένα ζώα διαθέτουν μία έκτη αίσθηση, ικανή να νιώσει εκ των προτέρων τον επερχόμενο σεισμό.
Αναζητώντας την αιτία πίσω από αυτή την «έκτη αίσθηση » των ζώων, η συμπεριφορική οικολόγος Ρέιτσελ Γκραντ μελέτησε εκτενώς την συμπεριφορά των ζώων πριν από τους σεισμούς.
Ένα από τα συμπεράσματά της ήταν πως «μια σειρά ισχυρών διαταραχών στα τοπικά ατμοσφαιρικά ηλεκτρικά φορτία κάθε δύο έως τέσσερα λεπτά, ξεκινώντας δύο εβδομάδες πριν από το σεισμό, θα μπορούσε να ενεργοποιεί τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων».
Οι σεισμοί συνήθως ακολουθούν μία περίοδο όπου έντονες αναταραχές αναδύονται βαθιά στο έδαφος, οι οποίες προκαλούν ηλεκτρονικά φορτία, που ονομάζονται «θετικές τρύπες».
Καθώς αυτές οι ‘θετικές τρύπες’ κινούνται, δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας, τα οποία παρέχουν ένα πρόσθετο σήμα, που ορισμένα ζώα ίσως είναι σε θέση να συλλάβουν, προσθέτουν οι ερευνητές.