Οι σταφίδες είναι ένα θρεπτικό σνακ με πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά.Έχουν όμως σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες.
Η σταφίδα αποτελεί τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, ανώτερη από πολλές άλλες. Έτσι εξηγείται γιατί ήταν βασική διατροφή για τον Κολόμβο και το πλήρωμά του στον διάπλου του Ατλαντικού, για τον στρατηγό Αννίβα και τα στρατεύματά του όταν διέσχιζαν τις Άλπεις και τον εξερευνητή του Νότιου Πόλου R.F.Scott στους πάγους της Ανταρκτικής.
Τα οφέλη για την υγεία
Δεν φθείρει τα δόντια
Οι σταφίδες τα προστατεύουν από την τερηδόνα, την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα.
Φημισμένη η μαύρη και γνώριμη η ξανθιά σταφίδα
Η μικρή μαύρη σταφίδα παράγεται αποκλειστικά στην Κόρινθο,και είναι εξαγώγιμο προϊόν παγκόσμιας φήμης και περιέχει άφθονη βιταμίνη C.
Η σουλτανίνα είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος ξανθιά που όλοι έχουμε δοκιμάσει (συνήθως ανάμικτη με στραγάλια), ποικιλία που έχει τις ρίζες της στην Περσία και χρησιμοποιείται και στην κουζίνα.