Το Πανεπιστήμιο Πατρών ανοίγει τους χώρους του, τους διαδρόμους και τις αίθουσες του για μια πρωτοποριακή δράση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» και το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή».
Από τις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησαν να τοποθετούνται στο πανεπιστημιακό ίδρυμα 15 μόνιμοι «Σταθμοί εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών» με στόχο την ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας, αλλά και, μέσω της δυνατότητας άμεσης εγγραφής, την ενίσχυση της βάσης των εθελοντών δωρητών.
Επιπλέον, κάθε σταθμός διαθέτει τεχνολογία ώστε όχι μόνο να ενημερώνει αλλά και διευκολύνει τη διαδικασία προσφέροντας οδηγίες. Μέσω των κωδικών QR, που διαβάζονται από τις συσκευές κινητών τηλεφώνων και είναι τοποθετημένοι πάνω στους σταθμούς, ο κάθε φοιτητής ή φοιτήτρια έχει πρόσβαση σε πληροφορίες ανά πάσα στιγμή, χωρίς καν να χρειάζεται να τυπωθεί έντυπο υλικό.
Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, όπως η λευχαιμία που είναι ο πιο συχνός καρκίνος στα μικρά παιδιά, στηρίζουν τις ελπίδες τους στην ανιδιοτέλεια και την συνεισφορά των συνανθρώπων τους. Η διαδικασία της δειγματοληψίας είναι εντελώς ανώδυνη, εξαιρετικά απλή και καθένας μπορεί να την κάνει μόνος του.
Τα άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών μπορούν να γίνουν εθελοντές, δίνοντας λίγο σάλιο, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει συμβατός ασθενής, ενδεχομένως μια μέρα να σώσει μια ζωή.
Όπως σημειώνει η «Φλόγα», η οποία ανέλαβε το κόστος κατασκευής των σταθμών αλλά και τυποποίησης των δειγμάτων που θα συλλεχθούν ώστε να διευρυνθεί η εθνική αλλά και η διεθνής δεξαμενή, «καθένας μας μπορεί να είναι ο ένας και μοναδικός συμβατός δότης για έναν ασθενή σε ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Όσοι περισσότεροι εγγραφούμε, τόσο θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να βρεθούν οι συμβατοί δότες που θα χαρίσουν ζωή στους ασθενείς που μας έχουν ανάγκη».
Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι το πρώτο ΑΕΙ της χώρας που τοποθετεί τους σταθμούς στους χώρους του. Σχετικά με την πρωτοβουλία ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό οι φοιτητές να συνειδητοποιήσουν την αξία της προσφοράς ζωής. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα στηρίζει πρωτοβουλίες που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο. Θέλουμε οι φοιτητές μας να εντάξουν εμπράκτως στην στάση τους την προσφορά στον συνάνθρωπο. Να κατανοήσουν ότι μπορεί οι ίδιοι να κρατήσουν στη ζωή έναν πάσχοντα».
Εκ μέρους του ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» ο διευθυντής του και καθηγητής και διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, κ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης ανέφερε ότι το Κέντρο «έχει ήδη προσελκύσει μέχρι σήμερα 80.000 δότες και έχουμε δωρίσει πάνω από 200 μοσχεύματα σε όλο τον κόσμο. Όταν ξεκίνησε το ΚΕΔΜΟΠ η Ελλάδα δεν είχε δώσει παρά μόνο μια φορά ένα μόσχευμα στο εξωτερικό. Πλέον, μετά από προσπάθειες που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια που ξεκινήσαμε από το Πανεπιστήμιο Πατρών καλύπτουμε το 40% των ασθενών μας. Βασικός μας στόχος είναι να προσελκύσουμε και να μεταφέρουμε το μήνυμα του εθελοντισμού στη νεολαία.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ο ιδανικός χώρος για να εγγράψουμε νέους εθελοντές. Σε αυτό μας υποστηρίζει η ‘'Φλόγα", η οποία χρηματοδότησε τους σταθμούς. Πέραν όμως από τους 15 αυτούς σταθμούς η ‘'Φλόγα" διαχρονικά στηρίζει το έργο μας. Έχει ήδη τυποποιήσει πάνω από 30.000 δότες και συνεχίζει να υποστηρίζει την εγγραφή εθελοντών δοτών με οικονομική υποστήριξη αναλαμβάνοντας το κόστος ώστε 3.000 από τους νέους εθελοντές του Πανεπιστημίου μας να εντάσσονται στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή».
«Είμαστε γονείς παιδιών που νόσησαν, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά και πρωταρχικός στόχος μας είναι να ζήσουν. Για να ζήσουν πρέπει να στηρίξουμε την ιατρική φροντίδα. Είμαστε αποφασισμένοι ομόφωνα στο ΔΣ της ‘'Φλόγας" να συμβάλλουμε στην προσπάθεια του ΚΕΔΜΟΠ ‘'Χάρισε Ζωή" με κάθε τρόπο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα φορέα με αξιοπιστία, με αξιοπρέπεια, με σοβαρότητα» τόνισε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» κ. Μαρία Τρυφωνίδη.
Οι σταθμοί έχουν ήδη χωροθετηθεί στην πανεπιστημιούπολη του Ρίου και τις εγκαταστάσεις στο Κουκούλι και περιμένουν τους νέους ανθρώπους για να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στον αγώνα για ζωή.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ