Σχεδόν κάθε ημέρα κάνουμε χρήση πολλών συμβόλων ή τα βλέπουμε,χωρίς όμως να γνωρίζουμε τη σημασία τους και την προέλευσή τους.Τα σύμβολα αποτελούν κομμάτι του επικοινωνιακού μας συστήματος.
Το σήμα της ειρήνης.
Το έχουμε ζωγραφίσει σε θρανία και σε τοίχους, το έχουμε φορέσει σε μπλουζάκια.Το σήμα της ειρήνης είναι παγκοσμίως γνωστό και χρησιμοποιείται από οργανισμούς μέχρι καλλιτέχνες και απλούς ανθρώπους.
Από που προέρχεται όμως αυτό το σύμβολο;
Το 1957 στη Βρετανία ιδρύθηκε το Βρετανικό Κίνημα Πυρηνικού Αφοπλισμού, Campaign for Nuclear Disarmament (CND)το οποίο ανέθεσε στον βρετανό εικαστικό καλλιτέχνη Gerald Holtom την σύνθεση ενός logo, για την οργάνωση «Επιτροπή Δράσης κατά του Πυρηνικού Πολέμου» ώστε το κίνημα να αποκτήσει ευκολότερα φήμη.
Ο σχεδιαστής ήθελε ένα σήμα το οποίο θα εξέφραζε το ‘nuclear disarmament’, έτσι επινόησε αυτό.Είναι η ένωση των γραμμάτων ‘N’ (Nuclear) και ‘D’(Disarmament) των σημάτων σηματοφόρων του ναυτικού, τα οποία σημαίνουν Πυρηνικός Αφοπλισμός, μέσα σε έναν κύκλο ο οποίος συμβολίζει την γη.Δημιουργήθηκε το 1958 κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών κατά της χρήσης των πυρηνικών όπλων στο Λονδίνο.
Στους σηματοφόρους το γράμμα Ν διαβιβάζεται με το κράτημα δύο σημαιών σε σχήμα V και το γράμμα D με το κράτημα μιας σημαίας να δείχνει ευθεία πάνω και μιας άλλης προς τα κάτω. Ο συνδυασμός αυτών των σημάτων αποτελεί το σύμβολο της Ειρήνης.
Στην Ελλάδα υιοθετήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από τον «Σύνδεσμος Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό ‘Μπέρτραντ Ράσελ’» και στη συνέχεια από τη Νεολαία Λαμπράκη.
Εσωτερική φωτογραφία από το newmoney.gr