Ύμνος στις αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης αποδείχτηκαν οι γαστρονομικές περιπλανήσεις στο Ρέθυμνο και τα χωριά του με αφορμή την 52η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών).
«Έσκιζε» το παραδοσιακό φαγητό στα εστιατόρια με κρητική κουζίνα: καλομαγειρεμένα τσιγαριαστά κατσίκια, καλοψημένα αντικριστά, επικό αρνάκι με σταμναγκάθι αυγολέμονο, χοχλιοί μπουμπουριστοί, φασολάκια με ξινόχοντρο, καλτσούνια, γαμοπίλαφα και μακαρούνες κυριαρχούσαν στα τραπέζια εστιατορίων, όπως η Αρχαία Λάππα στην Αργυρούπολη, η Μελίνα στην πάντα γοητευτική Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, ο Δρυμός στο μαγευτικό Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου.
Φρέσκο μάτι στην παράδοση
Η βόλτα στα μονοπάτια του καλού φαγητού, των εκλεκτών τοπικών κρασιών και των premium αποσταγμάτων, του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, των αξεπέραστων τυροκομικών και των καινοτόμων προϊόντων -όπως εκείνα του χαρουπιού- δεν προσφέρει μόνο αλησμόνητες γευστικές εμπειρίες. Αφήνει ταυτόχρονα την ενδιαφέρυσα «επίγευση» μιας νέας γενιάς παραγωγών που δεν αστειεύεται με την ποιότητα και τιμά με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση του τόπου: φέρνοντάς την με φρέσκο μάτι και ανανεωμένο αέρα στο σήμερα. Νέοι οινοποιοί στρέφονται σε ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες και οινοποιούν με άριστα αποτελέσματα βιδιανό, κοτσιφάλι, λιάτικο, «άνθρωποι των χάλκινων αμβύκων» αποθεώνουν την προγονική τσικουδιά στη μονοποικιλιακή, την μπλεντ ή ακόμη και την παλαιωμένη εκδοχή της, τυροκόμοι και ελαιοπαραγωγοί δημιουργούν με τους θησαυρούς της ρεθυμνιώτικης και κρητικής γης μικρά γευστικά θαύματα για τους πλέον απαιτητικούς ουρανίσκους.
«Το ταξίδι της ζωής σου» συνδέεται με τις τοπικές γεύσεις
«Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα πρέπει -αν μη τι άλλο- να γευτούν ελληνικά και τοπικά προϊόντα, όχι εισαγόμενα. Εκεί νομίζω ότι γίνεται εξαιρετική προσπάθεια από τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους επεξεργαστές τροφίμων», λέει ο Δημήτρης Συξέρης, πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ. «Αυτό που λέμε “το ταξίδι της ζωής σου” πολλές φορές είναι συνυφασμένο με τις γεύσεις που αποκομίζεις και παίρνεις πίσω στη χώρα σου». Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη συμβολή τόσο των οινοτουριστικών εγχειρημάτων όσο και του χώρου των ξενοδοχείων και της εστίασης στο να συναντηθούν οι ντόπιες γεύσεις με τον ταξιδιώτη, τον τουρίστα, τον καταναλωτή. Για τον κ. Συξέρη είναι ελπιδοφόρο ότι και μεγάλες μονάδες αρχίζουν πλέον και αντιλαμβάνονται τη δύναμη της τοπικής γαστρονομίας συνειδητοποιώντας τα οφέλη από την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.
ethnos.gr