Υπογραφή μνημονίου Ελλάδας – Αιγύπτου – Τι περιλαμβάνει και πως αντιδρά η Τουρκία

5
Κοινοποιήσεις
237
Προβολές
Διαφήμιση

Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου για συνεργασία στους τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, υπογράφηκε από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μοχάμεντ Ζάκι, σήμερα στο Κάιρο.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας παρέστησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο, βοηθό υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Ιχάμπ Νασρ (Ihab Nasr), Συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.

Μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Ελλάδα και Αίγυπτος προχωρούν στην υπογραφή νέας διακρατικής συμφωνίας, δίνοντας τη χαριστική βολή στις παράνομες επιδιώξεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Μνημόνιο Κατανόησης αφορά την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης.

Tι προβλέπει η συμφωνία

Με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, η οποία ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.

Η συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας σε μια περιοχή που η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς είναι η δεύτερη που υπογράφουν οι δύο χώρες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη ήταν η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ τον Αύγουστο του 2020, η οποία κατοχύρωσε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προσπαθούσε να αμφισβητήσει η Τουρκία.

Ελλάδα

Τι περιλαμβάνει αναλυτικά η συμφωνία

  • Καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης  (SAR)
  • Ταύτιση FIR δηλαδή το χώρο που οι δύο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις και SAR
  • Κοινές επιχειρήσεις SAR κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω τα σύνορα της Ελλάδας και σε συνέχεια σειράς διπλωματικών συμφωνιών όπως με: 

  • Tην Ιταλία το 2000
  • Την Μάλτα το 2008
  • Την Κύπρο το 2014
  • Και την Αίγυπτο το 2022

«Δε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»: Έντονη αντίδραση Ακάρ στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

>Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε, παράλληλα, ότι η Άγκυρα είναι «ανοιχτή στο διάλογο».

Έντονη ήταν η αντίδραση του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στη νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, χωρίς πάντως να την αναφέρει.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ‘κανένα τετελεσμένο γεγονός’ σε Κύπρο, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Πηγή: skai.gr

ΣχετικάΆρθρα

Επόμενο Άρθρο

Τελευταία νέα

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Προσθήκη Νέας Playlist