ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ
Χθες 24/11 πραγματοποιήθηκε εσπερίδα στο 1ο Δ ΣΧ Αγίας Μαρίνας από τον οργανισμό« Το Χαμόγελο του παιδιού».
Εδώ και πέντε χρόνια σε κάθε κάλεσμά μας η κα Φωτεινή Παπαδάτου , ψυχολόγος του οργανισμού για το παράρτημα Ηρακλείου , ανταποκρίνεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον , τόσο στην παρουσίαση των προγραμμάτων που « τρέχουν» από το Χαμόγελο ( D.A.B), (Pr.E.P.E.I), όσο και σε παρεμβάσεις σε τμήματα αλλά και παρουσιάσεις σε γονείς ( ενδοοικογενειακή κακοποίηση, εξαρτήσεις, ασφάλεια στο διαδίκτυο) κ.ά.
Όλα τα παραπάνω προγράμματα έχουν προσφερθεί από το Χαμόγελο στο σχολείο μας και ευελπιστούμε ότι και μελλοντικά θα έχουμε την πολύτιμη αρωγή του οργανισμού.
Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στη χθεσική εσπερίδα , όπου και είχαν καλεστεί από τη Δ/νση το σχολείου όλα τα όμορα δημοτικά και νηπιαγωγεία σχολεία της περιοχής Γαζίου και Αγίας Μαρίνας , προσφέρει ενδυνάμωση στους εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση της βίας σε κάθε μορφή της στο σχολικό περιβάλλον. Δυστυχώς η βία (λεκτική, ψυχολογική και σωματική) εκτρέφεται και δυναμώνει όσο υπάρχουν αμέτοχοι παρατηρητές ή παρατηρητές που ενισχύουν τον υποτιθέμενο «Νταή» ,ώστε να σπάσουν πλάκα μειώνοντας -εξουθενώνοντας τον πιο ευαίσθητο της ομάδας.
Χαρακτηριστικά μιας ανταγωνιστικής κοινωνίας με στάσεις και νόρμες που συναντάμε στην οικογένεια, στην εργασία , σε κάθε έκφανση κοινωνικής ζωής. Ταυτόχρονα στερεότυπα που προσβάλλουν και ψυχικά εξουθενώνουν αυτόν που θεωρείται κάπως διαφορετικός , σταδιακά και μέσα από τη βαθύτερη παιδεία ,με απλούς τρόπους ,θα πρέπει να αναγνωριστούν και να σβηστούν από τον ψυχισμό και τις εκφράσεις μας .
Ίσως με αυτόν τον τρόπο πάψουμε να τραυματίζουμε τους συνανθρώπους μας και επίσης κατανοήσουμε ότι η υποκρισία μας ή η άγνοιά μας ενισχύουν τη διαιώνιση κακοποιητικών συμπεριφορών.
Ο καραγκιόζης που μας ήρθε από την Ασία και κυριάρχησε ως φιγούρα από τα χρόνια της τουρκοκρατίας έχει την πονηριά αλλά και τον αντικομφορμισμό να στυλώνει ανάστημα και ως δάσκαλος να επιλύει πάντα με καυστικό τρόπο που προκαλεί το γέλιο αλλά και προβληματίζει , διαφορές ανάμεσα στον… Νταή Σταύρακα και τον ευαίσθητο Μορφονιό ,ενώ οι υπόλοιποι ήρωες ως παρατηρητές μπορούν κα έχουν τη δύναμη αν έχου ν ενσυναίσθηση και σωστή αντίληψη να εμποδίσουν την κακοποιητική έπαρση του… Νταή.
Ιστορίες θεάτρου Σκιών που επιδέχονται παρεμβάσεις για να έρθουν στο σήμερα διαμορφώθηκαν από ομάδες ψυχολόγων και παιδαγωγών σε πρόγραμμα Erasmus που εκπονήθηκε από το « Χαμόγελο» σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το 1ο Δ Σχολείο ως μία ομάδα , ευχαριστεί θερμά την Κα Παπαδάτου Φωτεινή και βέβαια μέσω εκείνης τον οργανισμό «Το Χαμόγελο».
Ας μη θυμόμαστε μόνο τα « τέρατα» που βέβαια υπάρχουν σε κάθε χώρο, αλλά να υποστηρίζουμε και να αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και τη δουλειά οργανισμών και ανθρώπων που με πείσμα ενάντια στην δυσχέρεια και τη μαυρίλα των καιρών στέκονται… Φάροι φωτός για όλο και περισσότερους τραυματισμένους ψυχικά και σωματικά μικρούς και μεγαλύτερους.
Η Δ/ντρια του σχολείου Συραγώ Χορταριά