Σε πολλούς πολιτισμούς, ο χυμός ροδιού, είναι το σύμβολο της γονιμότητας. Σε άλλους σύμβολο ευημερίας ή καρπός ζωής. Κατά τη διάρκεια των αιώνων έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές του δυνάμεις. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει τώρα ότι μόλις 2 ποτήρια χυμού από αυτό το ισχυρό φρούτο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση τόσο αποτελεσματικά όσο ένας αναστολέας, χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Ο χυμός ροδιού, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, έχει δείξει ότι είναι ισχυρός. Έχει την ικανότητα,να μειώνει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώνει τη χοληστερόλη, να μειώνει την πλάκα στις αρτηρίες σας, να ”καθαρίζει” τα αγγεία και να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ένα ποτήρι την ημέρα μέρα βελτιώνει τη ροή του αίματος στην καρδιά τουλάχιστον κατά 30%, καθώς περιέχει σχεδόν τριπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από ό,τι το πράσινο τσάι.
Αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Ο χυμός ροδιού έχει επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Μείωση της πιθανότητας καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού Ο χυμός ροδιού είναι σίγουρα ένας χυμός με τον οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.
Ερευνητές από το Rambam Medical Center του Ισραήλ δημοσιεύουν στο Clinical Nutrition μία επιστημονική μελέτη, η οποία διεξήχθη σε ανθρώπους και κατέληξε σε όχι απλώς εντυπωσιακά, αλλά πράγματι ασύλληπτα αποτελέσματα.
Η εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης διερευνήθηκε με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος, το οποίο μετρά του πάχος του έσω μέσου χιτώνα των καρωτίδων αρτηριών (intima-media thickness, IMT). Τα άτομα που κατανάλωναν επί ένα έτος καθημερινά το χυμό ροδιού ανέστρεψαν την αθληροσκλήρωση μειώνοντας έως και 30% το πάχος του έσω μέσου χιτώνα των καρωτίδων, ενώ στα άτομα που έπιναν το ψευδοφάρμακο παρατηρήθηκε αντίστοιχη αύξηση κατά 9%.
Και όλα αυτά με την καθημερινή πόση μόλις 50ml χυμού ροδιού, και μάλιστα παστεριωμένου και συμπυκνωμένου.
Αν λάβουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα μελέτης του εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε χυμό ροδιού, τα οποία δείχνουν υποβάθμιση της αντιοξειδωτικής δράσης του χυμού όταν αυτός υπόκειται σε συμβατική θερμική παστερίωση, φανταστείτε τι θα συνέβαινε στη μελέτη των Ισραηλινών αν ο χυμός ήταν φρέσκος.
ΠΗΓΗ:healthstrories.grhealthstories.gr