Τα λείψανα δύο πλούσιων ανδρών -ο ένας κληρικός και ο άλλος νεαρός και ευγενής- ανακαλύφθηκαν στις μολύβδινες σαρκοφάγους που βρέθηκαν θαμμένες στη Notre Dame
Την επόμενη μέρα που ο κόσμος παρακολούθησε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται, πριν από τρία χρόνια, οι αρχαιολόγοι κλήθηκαν να ερευνήσουν τις ζημιές και να βοηθήσουν στη μακρά και επίπονη διαδικασία της αποκατάστασης.
Σύμφωνα με την Kristina Killgrove του Live Science, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον καθεδρικό ναό στις αρχές του 2022, οι ερευνητές βρήκαν δύο ασυνήθιστες σαρκοφάγους από μόλυβδο που χρονολογούνται πριν από αιώνες, αλλά ο καθένας μπορεί να υποθέσει ποιος ήταν θαμμένος μέσα τους.
Τώρα, οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους: οι σαρκοφάγοι περιέχουν τα λείψανα δύο πλούσιων ανδρών, ο ένας ανώτατος κληρικός ο οποίος απεβίωσε το 1710 σε ηλικία 83 ετών και μπορεί να είχε την «ασθένεια των βασιλιάδων» και ο άλλος νεαρός και ευγενής ο οποίος φαίνεται να έζησε μέχρι και τον 14ο αιώνα.
Σύμφωνα με τον Guardian, τα περισσότερα ευρήματα βρέθηκαν σε βάθος μόλις 20 εκατ. από το πάτωμα του ναού.
Ο Eric Crubézy, καθηγητής βιολογικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης III, επέβλεψε το άνοιγμα των φέρετρων τον περασμένο μήνα και μελέτησε τα οστά για να μάθει περισσότερα για την ηλικία και τον τρόπο ζωής των ανδρών κατά το θάνατο.
Ο Crubézy είπε ότι τα δόντια του ιερέα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου σημάδια σωματικής δραστηριότητας στο σώμα του, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το άτομο πιθανότατα έκανε καθιστική ζωή κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Η δεύτερη μολύβδινη σαρκοφάγος δεν είχε πινακίδα με όνομα, επομένως ο «κάτοχός» της παραμένει ανώνυμος αυτή τη στιγμή. Αυτός ο άνδρας ήταν μεταξύ 25 και 40 ετών στο θάνατο, αλλά το σώμα του πρόδωσε μια δύσκολη ζωή.
Ο Ερίκ Κρουμπέζι, καθηγητής βιολογικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, προβλέπει πως τα δύο πρόσωπα θεωρούνταν πολύ σημαντικά για να ταφούν στην Παναγία των Παρισίων.
ΠΗΓΗ:in.gr