Νέα πρόκληση με απειλές προς την Αθήνα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να δυναμιτίσει ξανά το κλίμα Άγκυρας-Αθήνας, υπενθυμίζοντας το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής πλευράς αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο.
Ο Τσαβούσογλου παραχώρησε συνέντευξη Tύπου, με αφορμή και την ολοκλήρωση του 2022. Και αν ξεχώρισε κάτι από την ομιλία του Τούρκου υπουργού, αυτό ήταν η αναφορά του στην Ελλάδα με μία ακόμη προκλητική δήλωση.
«Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ούτε 1 μίλι»
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκική Hurriyet, είπε συγκεκριμένα: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ούτε 12, ούτε καν 1 μίλι. Η απόφαση που έλαβε το Kοινοβούλιό μας το 1995 για το θέμα αυτό είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει».
«Προειδοποιούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά: Μην επιδιώκετε ψευτοηρωισμούς στηριζόμενοι σε εκείνους που προσπαθείτε να έχετε πίσω σας. Μην ξεκινήσετε μια περιπέτεια. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας».
Υπενθυμίζοντας ότι προσπάθησε να λειτουργήσουν κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές του έτους, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ανέστειλαν αυτόν τον διάλογο λόγω της «εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης», γράφει το Anadolu.
Συνάντηση με Λαβρόφ το επόμενο διάστημα
Ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Στην έναρξη της ομιλίας του εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης και διαμεσολαβήτριας χώρας στις επαφές Δύσης – Ρωσίας. «Οι επαφές μας με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράκ και το καθεστώς συνεχίζονται». Και πρόσθεσε: «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MΙT) συμμετείχαν χθες σε τριμερείς συνομιλίες στη Μόσχα. Θα συναντηθώ επίσης με τον Ρώσο ομόλογό μου Λαβρόφ».
Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι ο Τσαβούσογλου μίλησε για τις «παγκόσμιες αβεβαιότητες» που αυξήθηκαν το 2022. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ύφεση σημάδεψαν το έτος. Η κλιματική αλλαγή, η παράτυπη μετανάστευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρίσκονται ψηλά στην τουρκική ατζέντα.
Σημείωσε δε ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική στηρίχθηκε στις ακόλουθες αρχές: «Να συμβάλουμε στην επίλυση των κρίσεων, να μη χάνουμε ευκαιρίες καταπολεμώντας την κρίση. Είχαμε έντονη διπλωματική κίνηση».
Πηγή: iefimerida.gr