Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα κανείς δεν σκεφτόταν να συνδυάσει το κρασί με ένα συγκεκριμένο πιάτο, για δύο βασικούς λόγους: Αφενός το τραπέζι ήταν γεμάτο με πολλά διαφορετικά πιάτα και αφετέρου το κρασί το έπιναν στην αρχή ή στο τέλος του γεύματος.
Σήμερα ο λόγος που ο συνδυασμός κρασιού – φαγητού έχει γίνει επιστήμη είναι γιατί η ανάμιξη των οξέων αλλοιώνει τη γεύση των φαγητών κάνοντάς τα πιο πικρά, πιο ξινά, πιο έντονα ή πιο ελαφριά.Ο σωστός συνδυασμός φαγητού και ποτού μπορεί να απογειώσει τις γεύσεις των πιάτων.
Χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη αντιστοιχία φαγητού-κρασιού
Το λευκό κρασί ταιριάζει περισσότερο με το λευκό κρέας, λευκές σάλτσες και τα ψάρια. Αντίθετα το κόκκινο κρασί με το κόκκινο κρέας και τις σκούρες σάλτσες.
Τα πιάτα με λιπαρά συνδυάζονται καλύτερα με κρασί μεγάλης οξύτητας.Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με γλυκά φαγητά ακόμα και με επιδόρπια.
Με τα πουλερικά: ακολουθούν τον κανόνα λευκό κρέας – λευκό κρασί.
Με τα ψάρια, την ψαρόσουπα ή τα θαλασσινά με λευκή σάλτσα: Κρασί λευκό.
Με τα κρεμώδη τυριά, τα πικάντικα τυριά και την παρμεζάνα: Κρασί κόκκινο.
Με τα λευκά, τα γλυκά και τα μαλακά, κίτρινα αγελαδινά τυριά: Κρασί λευκό.
Με όλα τα ψητά Αρνί ή κατσίκι ή Χοιρινό : Κρασί κόκκινο.
Με τις πίτες και τα πλούσια πιάτα, όπως ο μουσακάς: Κρασί κόκκινο.
Με τις σούπες ξερών λαχανικών: Κρασί κόκκινο.
Με το ριζότο με λαχανικά (ή/και θαλασσινά): Κρασί λευκό.
Με τις σαλάτες (λαχανικών, πατατοσαλάτες με μαγιονέζα κλπ.): Λευκό ή κόκκινο κρασί, ανάλογα με την προτίμηση, αρκεί στη σαλάτα να έχει μπει λεμόνι αντί για ξίδι.
Με το πρόχειρο κέρασμα (πατατάκια, αλμυρά μπισκότα, τυρόψωμο, αλμυρό κέικ, ελιές, τηγανητά λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα): Κρασί αρωματικό αφρώδες, λευκό ημίγλυκο ή ροζέ.
Με τα επιδόρπια: Μαυροδάφνη, μοσχάτο και γενικά όλα τα γλυκά κρασιά (λευκά ή κόκκινα). Τα σοκολατένια επιδόρπια συνδυάζονται με κόκκινο γλυκό κρασί ενώ οι τηγανίτες και οι γλυκές κρέπες ταιριάζουν με γλυκό αφρώδες κρασί.