Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούμε καθημερνά την οδοντόβουρτσά μας δύο φορές την ημέρα για να απομακρύνουμε υπολείμματα τροφών, πλάκα και βακτήρια από τα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα μας. Το πιο κοινό λάθος που κάνουμε όλοι είναι να πιστεύουμε ότι ένα απλό ξέβγαλμα μετά τη χρήση με νερό είναι αρκετό για τον καθαρισμό της.
Πως μπορείτε να φροντίσετε σωστά την οδοντόβουρτσά σας, ώστε να προστατευθείτε από τα βακτήρια που μπορεί να περιέχει. Ποια μέθοδος καθαρισμού είναι η πιο αποτελεσματική. Τι πρέπει να κάνετε όσον αφορά την φύλαξη και αν αρρωστήσετε.
Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τις διατηρείτε καθαρές.
Να τι συνιστά η Dr. Kahn επίκουρη καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, στο Οχάιο.
Να την αφήνετε να στεγνώνει εντελώς
Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στην βούρτσα μετά τη χρήση είναι ως επί το πλείστον αναερόβια. Με άλλα λόγια, πεθαίνουν όταν εκτίθενται στο οξυγόνο. Αφήστε λοιπόν την οδοντόβουρτσα να στεγνώσει εκτεθειμένη στον αέρα και θα απαλλαγεί από τα περισσότερα βακτήρια.
Ξεπλύντε με ζεστό νερό
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε κρύο νερό όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, το ζεστό νερό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στον καθαρισμό της οδοντόβουρτσας. Πριν και μετά από κάθε χρήση, ξεπλύντε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας με καυτό νερό.
Να την φυλάτε στο σωστό μέρος
Πρέπει να βρίσκεται μακριά από τη λεκάνη της τουαλέτας και σε ειδικό δοχείο, όπου θα τοποθετείται κάθετα και θα εκτίθεται στον αέρα.
Μην τη βάζετε σε συρτάρι ή ντουλαπάκι, ούτε να περικλείετε τις τρίχες με την ειδική θήκη ταξιδιού. Οι τακτικές αυτές το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να πάθετε ουλίτιδα.
Να την αλλάζετε όταν αρρωσταίνετε
Η αντικατάσταση είναι απαραίτητη αν είχατε γαστρεντερίτιδα ή μυκητίαση ή ιογενή λοίμωξη στο στόμα. Πετάξτε την παλιά οδοντόβουρτσα και χρησιμοποιήστε καινούργια τόσο κατά την έναρξη της λοίμωξης, όσο και στο τέλος της.
Μην την μοιράζεστε
Το στόμα σας χρειάζεται μια υγιή χλωρίδα αποτελούμενη από τα δικά του βακτήρια και όχι από εκείνα των άλλων. Ποτέ μην μοιράζεστε την οδοντόβουρτσα, ιδίως με τα παιδιά σας τα οποία «κτίζουν» την δική τους φυσιολογική στοματική χλωρίδα, προειδοποιεί η ειδικός. Να αποφεύγετε επίσης να αποθηκεύετε στο ίδιο δοχείο τις οδοντόβουρτσες όλης της οικογένειας, αν είναι πολυμελής. Ιδανικά δεν πρέπει να αγγίζουν η μία την άλλη.
Να την αντικαθιστάτε τακτικά
Αν χρησιμοποιείτε την βούρτσα σας όπως πρέπει (δηλαδή πρωί και βράδυ, επί 2 λεπτά), πρέπει να την αντικαθιστάτε συχνά. Και αυτό διότι οι τρίχες σταδιακά αλλοιώνονται ή/και αποχρωματίζονται. Αντί λοιπόν να σας απασχολεί η απολύμανση, φροντίστε να την αλλάζετε κάθε 3 έως 4 μήνες. Αν, όμως, δείτε τις τρίχες της να ξεφτίζουν, αλλάξτε την πιο συχνά.
Χρησιμοποιήστε υπεροξείδιο του υδρογόνου
Ρίξτε υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) σε ένα μικρό κύπελλο για να καλύψετε πλήρως το κεφάλι της οδοντόβουρτσας. Αμέσως θα απελευθερωθούν μικροσκοπικές φυσαλίδες που θα απολυμάνουν την κεφαλή της οδοντόβουρτσας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πετάξτε το χρησιμοποιημένο υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Μουλιάστε την οδοντόβουρτσα σε αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα
Ρίξτε αρκετό αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα, σε ένα μικρό κύπελλο για να καλύψετε το κεφάλι της οδοντόβουρτσας. Αφήστε την κεφαλή να μουλιάσει για τουλάχιστον δύο λεπτά πριν την αποθηκεύσετε. Στη συνέχεια πετάξτε το στοματικό διάλυμα που χρησιμοποιήσατε.
Μάλιστα μερικοί ειδικοί συνιστούν να έχουμε δύο βούρτσες για να τις χρησιμοποιούμε εναλλάξ.