Μία νόστιμη συνταγή για αφράτο κέικ λαδιού.
Υλικά
- 130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική και 30 γρ. έξτρα για τη μαρέγκα
- 2 κρόκοι αυγού
- 25 γρ. χυμό λεμόνι
- 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 160 ml. ελαιόλαδο
- 4 ασπράδια αυγών
- 8 γρ. αλάτι
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κρόκο αυγών, το χυμό από το λεμόνι και το ξύσμα και χτυπάμε με το σύρμα για 1-2 λεπτά. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε για άλλο λίγο.
Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, καθαρίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ και ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια, το αλάτι, τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Με μια σπάτουλα σιλικόνης παίρνουμε μια δόση από τη μαρέγκα, την προσθέτουμε στο μπολ που έχουμε το μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα προσθέτουμε άλλη μια δόση μαρέγκας και ανακατεύουμε πολύ απαλά έτσι ώστε να μη χαθεί ο αέρας από το μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε και την τελευταία δόση και ανακατεύουμε πάλι απαλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 30*12 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά. Στη συνέχεια το πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη κρυσταλλική και σερβίρουμε.
bovary.gr