Ίσως κάποια στιγμή μπορεί τα μυρμήγκια να χρησιμοποιηθούν ως φθηνοί βιοανιχνευτές.
Αρκετοί τύποι τύποι καρκίνου έχουν βρεθεί ότι αλλοιώνουν τη μυρωδιά των ούρων.Για πρώτη φορά οι ειδικοί Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μυρμήγκια έχουν την ικανότητα να μυρίσουν τον ανθρώπινο καρκίνο στα ούρα.
Αν και η οσμή των μυρμηγκιών απέχει πολύ από το να είναι διαγνωστικό εργαλείο για τους ανθρώπους, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences», είναι ενθαρρυντικά, λένε οι ερευνητές.
Τα μυρμήγκια δεν έχουν μύτη, αλλά χρησιμοποιούν τους οσφρητικούς υποδοχείς που βρίσκονται στις κεραίες τους για να βρουν τροφή ή να μυρίσουν πιθανούς συντρόφους.
Αρχικά, οι επιστήμονες εμβολίασαν ανθρώπινους καρκινικούς όγκους από μαστό σε ποντίκια και εκπαίδευσαν 35 μυρμήγκια να «συσχετίζουν τα ούρα των τρωκτικών που έφεραν όγκους, με ζάχαρη», σύμφωνα με την Washington Post. Μόλις τοποθετήθηκαν σε ένα τρυβλίο Petri, τα μυρμήγκια πέρασαν 20% περισσότερο χρόνο δίπλα σε δείγματα ούρων που περιείχαν καρκινικούς όγκους έναντι υγιών, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Θέλουν απλά να φάνε ζάχαρη», δήλωσε στην Washington Post ο Μπατίστ Πικερέ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ηθολόγος στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris North της Γαλλίας.
Για την τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν 70 μυρμήγκια – Formica fusca – ένα είδος μαύρου μυρμηγκιού που ζει σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, στην Αφρική και σε περιοχές της νότιας Ασίας – σε δείγματα ούρων από ποντίκια με και χωρίς όγκους.
Μετά από τρεις δοκιμές, τα μυρμήγκια μπόρεσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ της μυρωδιάς των ούρων υγιών ποντικών από αυτή των ποντικών με όγκους.
Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι τα μυρμήγκια που μυρίζουν τον καρκίνο μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικοί και φθηνοί βιοανιχνευτές