Εύκολη νηστίσιμη και θρεπτική ταχινόπιτα που θυμίζει κέικ.Σίγουρα θα αρέσει σε πολλούς και είναι και υγιεινή.
Υλικά
- 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 250 γρ. ταχίνι
- 200 γρ. ζάχαρη καστανή
- 50 γρ. μέλι
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
- 100 γρ. σταφίδες ξανθές
- 2-3 κ.σ. κονιάκ
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τη φόρμα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- Λίγο αλάτι
- 100 γρ. καρύδια
- σπορέλαιο, για τη φόρμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, το ταχίνι, τη ζάχαρη και το μέλι, και χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ τις σταφίδες και το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή με τα χέρια μας, και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε σε ένα τρίτο μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Μεταφέρουμε το μείγμα με το αλεύρι στο πρώτο μπολ.
Ρίχνουμε τα καρύδια στον πολυκόφτη και χτυπάμε ελαφρώς.Τα ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε τις σταφίδες, και ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε με σπορέλαιο και αλεύρι μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 30 εκ., και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά.
Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο, ξεφορμάρουμε, και κόβουμε σε κομμάτια.
Για το σερβίρισμα
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη
mothersblog.gr