Μεγάλη επιστημονική ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει τον πρώτο πλήρη χάρτη του εγκεφάλου ενός εντόμου. Ο ολοκληρωμένος χάρτης, που ονομάζεται connectome, χρειάστηκε 12 χρόνια προσπαθειών από 80 επιστήμονες για να δημιουργηθεί και δείχνει τη θέση και των 3.016 νευρώνων στον εγκέφαλο μιας προνύμφης της αποκαλούμενης μύγας φρούτου (Drosophila melanogaster).
Οι μύγες φρούτου εναποθέτουν τα αβγά τους πάνω σε περίπου 250 είδη φρούτων και λαχανικών και οι προνύμφες που εκκολάπτονται τα καταστρέφουν.
Παράλληλα η μύγα φρούτου αποτελεί το είδος της μύγας που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες ως πειραματόζωο σε πολλά είδη ερευνών που σχετίζονται ακόμη και με την ανάπτυξη νέων θεραπειών για ανθρώπινες ασθένειες για αυτό και η χαρτογράφηση του εγκεφάλου της αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη για την επιστήμη.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ στη Βρετανία και του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ παρουσιάζει τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης του εγκεφάλου της μύγας φρούτου.
Μεταξύ αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων της υπάρχουν 548.000 σημεία σύνδεσης ή συνάψεις, όπου τα κύτταρα μπορούν να στείλουν μεταξύ τους χημικά μηνύματα που, με τη σειρά τους, πυροδοτούν ηλεκτρικά σήματα που ταξιδεύουν μέσω της καλωδίωσης των κυττάρων.
Οι ερευνητές εντόπισαν δίκτυα μέσω των οποίων οι νευρώνες στη μία πλευρά του εγκεφάλου στέλνουν δεδομένα στην άλλη. Η ομάδα ταξινόμησε επίσης 93 διαφορετικούς τύπους νευρώνων, οι οποίοι διαφέρουν ως προς το σχήμα, την προτεινόμενη λειτουργία και τον τρόπο που συνδέονται με άλλους νευρώνες.
«Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που μπορεί να χαρτογραφήσει το σύνολο του κεντρικού εγκεφάλου ενός εντόμου και έτσι να χαρακτηρίσει όλες τις συναπτικές οδούς όλων των νευρώνων» αναφέρουν οι Νίνο Μακαρίτσο ντα Κόστα και Κέισι Σνάιντερ Μίτζελ επιστήμονες του τμήματος Neural Coding του Ινστιτούτου Επιστήμης Εγκεφάλου Αλεν στο Σιάτλ στις ΗΠΑ που δεν συμμετείχαν στην έρευνα.
Πηγή: Naftemporiki.gr