Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα σημαντικότερα δώρα της γης -έχουμε το προνόμιο να παράγεται σε αφθονία και να αποτελεί το βασικό συστατικό μαγειρέματος.
Το ελαιόλαδο γνωστό και ως «υγρό χρυσάφι» του Ομήρου αποτελεί μοναδική πηγή της μεσογειακής διατροφής, το οποίο θεωρούνταν ήδη από τα αρχαιότερα χρόνια ως ένα σύμβολο υγείας και δύναμης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί μάλιστα το γεγονός πως πολλοί αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων το έβαζαν σε όλο τους το σώμα, επειδή πίστευαν πως θα τους χαρίσει δύναμη και τύχη, ενώ ακόμη και οι πολεμιστές μύρωναν με αυτό τα κεφάλια των ευγενών και έριχναν σταγόνες στα κόκαλα των νεκρών και των μαρτύρων, αφού θεωρούταν έμβλημα καθαγιασμού και αγνότητας.
Έτσι, λοιπόν και στις μέρες θεωρείτε εξίσου «θαυματουργό» χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες οι οποίες στέκονται ως «ασπίδα» απέναντι σε σοβαρούς κινδύνους και ασθένειες για την υγεία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και πρόωρο θάνατο.
Έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, πως το ελαιόλαδο έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία τα οποία αποδίδονται στα αντιοξειδωτικά συστατικά του, τα οποία είναι οι πολυφαινόλες.
Όσον αφορά την νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, φαίνεται πως τα ευεργετικά στοιχεία του ελαιόλαδου, συνδέονται με το ελαϊκό οξύ, ένα σημαντικό συστατικό του που αποτελεί περίπου το 70 με 80% της σύνθεσής του.
Επιστήμονες από τις Σχολές Φαρμακευτικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης συμπέραναν ότι το κύριο συστατικό του ελαιολάδου περιέχει ιδιότητες που συμβάλλουν:
Στην πρόληψη του καρκίνου και της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης.
Οι ερευνητές, σε συνεργασία με επαγγελματίες από την υγειονομική περιφέρεια Seville North και Aljarafe και το νοσοκομείο Costa del Sol, ανέφεραν ότι το ελαϊκό οξύ παράγεται στην πραγματικότητα από τη διατροφή και η σύνθεση πραγματοποιείται στο ίδιο το σώμα.
Συνεπώς, είναι το πιο άφθονο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ στην ανθρώπινη διατροφή και το κυριότερο στο κυκλοφορικό σύστημα.
Ελαϊκό οξύ: Τα οφέλη του για την υγεία
Η κύρια λειτουργία του ελαϊκού οξέος είναι να χρησιμεύει ως ενεργειακό μόριο και συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.
Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να αναστέλλει την έκφραση πρωτεϊνών που συνδέονται με τη μεταφορά χοληστερόλης, μειώνοντας την απορρόφηση χοληστερόλης και αποτρέποντας τελικά την αθηροσκλήρωση.
Στον ανθρώπινο εγκέφαλο, το ελαϊκό οξύ χρησιμεύει ως κύριο μέρος των φωσφολιπιδίων της μεμβράνης και αφθονεί στα περιβλήματα μυελίνης των νευρώνων. Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει μειωμένα επίπεδα ελαϊκού οξέος στους εγκεφάλους ασθενών που έχουν διαγνωστεί με μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές και Αλτσχάιμερ.
Το ελαϊκό οξύ αποτελεί ένα αναγνωρισμένο ερευνητικά αντικαρκινικό μόριο χάρη στις ανασταλτικές επιδράσεις του στην υπερέκφραση των ογκογονιδίων και στις επιδράσεις τους στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο.
Πρόσθετες μελέτες δείχνουν ότι το ελαϊκό οξύ επηρεάζει επιγενετικούς μηχανισμούς (άμεσες τροποποιήσεις του DNA και των πρωτεϊνών που συνδέονται με το DNA) και τη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της ρύθμισης κυττάρων που συνδέονται με τη φλεγμονή.
Συνοπτικά τα οφέλη για την υγεία μας είναι:
1.Προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς
2.συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και την μείωση της αρτηριακής πίεσης
3.Λόγω των πλούσιων μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών που περιέχει μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, οποίος αντίθετα αυξάνεται με την κατανάλωση τρανς λιπαρών από έτοιμα φαγητά και προϊόντα μαζικής παραγωγής.
4.Βοηθά στην διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη.
5.Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και συναφών νευροεκφυλιστικών ανοιών λόγω της ολεοκανθάλης της φυσικής φαινόλης που περιέχεται στο έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο.
6.Βοηθά στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας λόγω του ελαϊκού οξέος και την υδροξυτυροσόλης που περιέχει και προστατεύει το συκώτι από το οξειδωτικό στρες και την ελκώδη κολίτιδα.
7.Η βιταμίνη Ε, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει δρουν προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου, την οστεοπόρωση και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
8.Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος.
9.βοηθά στην πέψη των άλλων λιπαρών και μη τροφών, διευκολύνοντας τις εκκρίσεις της χολής.
10.Βοηθά στην καλή εγκεφαλική λειτουργία.
11.Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά
news4health.gr proionta-tis-fisis.com