Με μαγνητοσκοπημένες παρεμβάσεις του Κώστα Γαβρά και του Φατίχ Ακίν, που υπογράμμισαν τη σημασία της διάσωσης των δύο ιστορικών κινηματογράφων του αθηναϊκού κέντρου που απειλούνται με κλείσιμο, του Ιντεάλ και του Άστορ, και οι διαχειριστές των οποίων ζητούν να κηρυχθεί άμεσα διατηρητέα η χρήση τους, ξεκίνησε η πολύωρη ανοιχτή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Άστορ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων του οπτικοακουστικού χώρου και του πολιτισμού, πολιτικών κομμάτων και θεσμικοί παράγοντες (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΣΑΠΟΕ, ΕΣΠΕΚ ,Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ΠΕΚΚ, ΠΟΘΑ κ.ά.).
«Θέλω να απευθυνθώ στην υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη. Είμαι σίγουρος πως έχει πολιτιστικό πατριωτισμό. Και ελπίζω να έχει και κινηματογραφικό πατριωτισμό για να σώσει αυτές τις αίθουσες» τόνισε ο Κώστας Γαβράς, δηλώνοντας την απόλυτη στήριξή του στον «μεγάλο αγώνα για τη διάσωση των δύο αιθουσών».
Ο τουρκικής καταγωγής δημιουργός Φατίχ Ακίν, στην δική του παρέμβαση χαρακτήρισε «θλιβερά» τα νέα που φτάνουν από την Ελλάδα και μίλησε για την σημασία και την ιστορία του κινηματογράφου. «Ο κινηματογράφος είναι η κληρονομιά μας. Είναι αυτό που οι πρόγονοι μας έκαναν πάντα, λέγοντας ιστορίες μέσα από τις οποίες αντιλαμβάνονταν τους εαυτούς τους και τον κόσμο καλύτερα. Σώστε τους κινηματογράφους. Αυτοί οι τόποι πολιτισμικής κληρονομιάς είναι αμαρτία να κλείσουν», είπε ο ίδιος.
Οι διαχειριστές των δύο κινηματογράφων, Μπάμπης και Ανδρέας Κονταράκης (Άστορ), και Γιώργος και Σπύρος Σπέντζος (Ιντεάλ) αναφέρθηκαν στο ιστορικό της υπόθεσης, καλώντας τους δημόσιους φορείς – ΕΦΚΑ, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπουργείο Πολιτισμού – «να πράξουν το καθήκον τους», καθώς όπως είπαν, αυτοί είναι «αρμόδιοι σε σχέση με την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, του πολιτισμού, της δημόσιας περιουσίας, της πόλης και των κατοίκων της».
«Όλοι εμείς που διαμαρτυρόμαστε από την πρώτη στιγμή, ζητάμε το αυτονόητο: να αναλάβει η Πολιτεία τις υποχρεώσεις της υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Να κρατηθούν οι αίθουσες στις θέσεις τους, για να κρατηθεί και η πόλη. Έχουμε συγκεντρώσει ήδη πάνω από 10.000 υπογραφές στήριξης. Μπορούμε να φέρουμε όσες χρειαστεί. Όμως μας λείπει ακόμα μία. Αυτή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Βρισκόμαστε στο σημείο που ο υπουργός χρειάζεται να βάλει απλώς μία υπογραφή, όμως απ' ό,τι φαίνεται κάτι τον εμποδίζει.
Καλούμε λοιπόν το ΥΠΕΝ και το ΥΠΠΟΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κηρύξουν άμεσα διατηρητέα τη χρήση των κινηματογράφων, Άστορ και Ιντεάλ, που βάσει των αιτιολογικών εκθέσεων της διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ, δικαιούνται αυτό το καθεστώς» ανέφερε ο Μπάμπης Κονταράκης και πρόσθεσε: «Συνομιλητές μας δεν είναι, ούτε ο ΕΦΚΑ, ούτε οι όποιοι επενδυτές. Δεν είναι δικό τους θέμα η προστασία των κινηματογράφων. Υπάρχει ήδη ένα πλαίσιο που προβλέπει την προστασία χώρων πολιτισμού όπως είναι οι δικοί μας και ενώ εκπληρώνουμε τους όρους ένταξης, μας εμποδίζουν».
Αναφερόμενος στο προσκλητήριο στήριξης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή με τίτλο «Τα σινεμά μας, η πόλη μας», είπε ότι η στήριξη του κόσμου ήταν πρωτοφανής και απέδειξε ότι ο κόσμος θέλει τις αίθουσες και θέλει την πόλη του ζωντανή. «Οι κινηματογράφοι δεν είναι μουσεία, ούτε μαυσωλεία. Εξακολουθούν να γράφουν ιστορία στην πόλη και στον πολιτισμό». Απαντώντας σε σχόλια που κάνουν λόγο για τη μικρή προσέλευση του κόσμου στα σινεμά, ο κ. Κονταράκης δήλωσε πως «παρά τις καλλιεργημένες εντυπώσεις, οι αίθουσες μόλις φέτος βγήκαν από το καθεστώς του covid, κι όμως κατάφεραν να ανακάμψουν εντυπωσιακά. Τα σινεμά είναι ακόμα εδώ και στηρίζουν όλο το κινηματογραφικό σύστημα της χώρας».
«Προχθές είχαμε μία μεγαλειώδη νύχτα με ατέλειωτες ουρές ανθρώπων, που έρχονταν με ευλάβεια να υπογράψουν για τη διάσωση των αιθουσών» είπε δακρυσμένος ο Γιώργος Σπέντζος. «Το Ιντεάλ κουβαλάει μια ιστορία 102 ετών. Δεν είναι κάτι αστείο. Δεν είναι μαγαζάκι που μπορείς να το πάρεις από εδώ και να το πας απέναντι. Βρίσκεται σε ένα σημείο, λοιπόν, όπου το 'Rex' είναι διατηρητέο, το διπλανό κτίριο είναι διατηρητέο, το γερμανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο είναι διατηρητέο, το εστιατόριο 'Ιντεάλ' είναι διατηρητέο. Και αναρωτιέμαι: ανάμεσα σε 4 διατηρητέα, μία αίθουσα 102 ετών δεν αξίζει να είναι και αυτή διατηρητέα;» πρόσθεσε.
Όπως είναι ήδη γνωστό, την εκμετάλλευση του Ιντεάλ έχει αναλάβει πλέον ο όμιλος Mitsis Hotel. «Για να μην γίνει καμία παρεξήγηση», τόνισε ο κ. Σπέντζος, «δεν μας ενδιαφέρει αν θα λειτουργούμε εμείς το σινεμά, ας το πάρει άλλος, όποιος κρίνει ο επενδυτής. Το μόνο που θέλουμε είναι να διασωθεί το Ιντεάλ».
Την ομόφωνη θέση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, που έχει εκφραστεί με δύο αντίστοιχα ψηφίσματα για την κήρυξη διατηρητέων – ως προς τη χρήση – των ιστορικών κινηματογράφων, επανέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε παρέμβασή του στην συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε όλοι εδώ, γιατί θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να κηρυχθούν διατηρητέοι – κατά τη χρήση – οι δύο αυτοί ιστορικοί κινηματογράφοι. Θέλω να θυμίσω ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1997 για τους 47 θερινούς κινηματογράφους. Επομένως, υπάρχει προηγούμενο και μάλιστα υπάρχει διαπαραταξιακή συναίνεση σε αυτό», σημείωσε.
Ο δήμαρχος Αθηναίων επαναδιατύπωσε την ξεκάθαρη θέση του ότι η πόλη "ανήκει" στον μόνιμο κάτοικο και ότι όλη η προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συνδέεται με τη δική του ζωή. «Ναι, θέλουμε την οικονομική ανάπτυξη. Θέλουμε τις επενδύσεις, θέλουμε τους επισκέπτες. Δε θέλουμε, όμως, η Αθήνα να χάσει την ψυχή της. Δε θέλουμε να μετατραπούμε σε μία αρχαιοελληνική Disneyland. Το αντίθετο. Η δύναμή μας είναι η αυθεντικότητά μας και οι μικτές χρήσεις» ανέφερε.
Θερμά κείμενα υποστήριξης προς τους κινηματογράφους, διαβίβασαν, μέσω του διευθυντή του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, Νίνου Φένεκ Μικελίδη, ο βετεράνος και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο οποίος ανέφερε ότι «υποστηρίζουμε σθεναρά τον αγώνα σας να διαφυλάξετε τα ιστορικά σας σινεμά που αποτελούν τμήμα της κουλτούρας της πόλης» καθώς και ο Σέρβος σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός, Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος δήλωσε ότι «το κλείσιμό τους θα είναι έγκλημα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ