Η λέξη «Πελέ» που είναι το προσωνύμιο του θρυλικού Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι και επίσημα μία από τις 167.000 λέξεις στο λεξικό των κοινών ονομάτων της πορτογαλικής γλώσσας και των 265 εκατομμυρίων ομιλητών της σε όλο τον κόσμο!
Το παρατσούκλι του Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, που από πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη στη Βραζιλία ως συνώνυμο της αριστείας. Στο λεξικό Michaelis της πορτογαλικής γλώσσας λοιπόν, το «pelé» είναι συνώνυμο του «εξαιρετικού, ασύγκριτου, μοναδικού που δε μπορεί να ταυτισθεί με τίποτα ή με κανέναν άλλο».
Σε μία αντίστοιχη περίπτωση, για τη Γαλλία, η δημοφιλής έκφραση της αριστείας είναι ο "Μότσαρτ".
Στην ίδια έκδοση, δίνονται και ορισμένα παραδείγματα χρήσης της λέξης pele: "Είναι ο πελέ του μπάσκετ", "είναι η πελέ του βραζιλιάνικου δράματος", "είναι ο πελέ της ιατρικής".
Ωστόσο, η Ακαδημία Γραμμάτων της Βραζιλίας, η οποία επιμελείται της πορτογαλικής γλώσσας στην «χώρα της σάμπας», όπου ζουν 215 εκατομμύρια Πορτογάλοι ομιλητές, δεν εισήγαγε τη λέξη "pelé" στην ψηφιακή της έκδοση.
Αυτή η προσθήκη στο λεξικό, είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής εκστρατείας που άρχισε στις 14 Απριλίου από το Ιδρυμα Pelé, σε συνεργασία με την Σάντος, τον σύλλογο όπου έλαμψε ο τρις παγκόσμιος πρωταθλητής (1958, 1962, 1970) από το 1956 έως το 1974, και το κανάλι Sportv, του ομίλου Globo, του μεγαλύτερου ομίλου ΜΜΕ της χώρας.
Τέσσερις μήνες μετά τον θάνατό του, το αιώνιο "Νο 10" της Σάντος και της "σελεσάο", εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολλών αφιερωμάτων, όπως ενός λεπτού σιγή πριν από όλους τους αγώνες στο πρωτάθλημα Βραζιλίας και σε διεθνείς διοργανώσεις της Νότιας Αμερικής, όπως το Copa Libertadores ή το Copa Sudamericana.
Πηγή: News247.gr