Βρέθηκε θησαυρός σπάνιων ρωμαϊκών νομισμάτων 2.000 ετών που είχε κρύψει λεγεωνάριος

7
Κοινοποιήσεις
330
Προβολές
Διαφήμιση
Ένας θησαυρός από 175 ασημένια νομίσματα που ανακαλύφθηκε σε ένα δάσος στην Ιταλία μπορεί να θάφτηκε για να μην κλαπεί κατά τη διάρκεια ενός ρωμαϊκού εμφυλίου πολέμου.

Τα νομίσματα φαίνεται να χρονολογούνται από το 82 π.Χ., τη χρονιά που ο Ρωμαίος στρατηγός Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας προέλασε με τα στρατεύματά του κατά της ίδιας της Ρώμης δύο φορές, απολαμβάνοντας την απόλυτη εξουσία που του χάρισε το αξίωμα του Δικτάτορα.

Οι αρχαιολόγοι που ερεύνησαν τον θησαυρό των 175 αργυρών ρωμαϊκών δηναρίων – που ισοδυναμεί με δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε σημερινά χρήματα – πιστεύουν ότι μπορεί να είχε θαφτεί από έναν Ρωμαίο στρατιώτη ή λεγεωνάριο που σκοτώθηκε στη συνέχεια στη μάχη.

Αλλά ο ιστορικός Φεντερίκο Σαντάτζελο, καθηγητής τωνν Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι θα μπορούσε επίσης να είχε ταφεί από έναν επιχειρηματία που ήθελε να κρατήσει τα χρήματά του ασφαλή.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανοικαν αυτά τα χρήματα σε έναν στρατιώτη,ό», είπε στο Live Science ο Σαντάτζελο ο οποιος δεν συμμετείχε στην ανακάλυψη.

Οι χρονολογίες τέτοιων θησαυρών δείχνουν ότι πολλοί θάφτηκαν κατά τη διάρκεια πολέμων και αναταραχών. «Πολλοί άνθρωποι σε περιόδους κρίσης έθαψαν τα χρήματα τους και για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να τα πάρουν πίσω», είπε ο Σαντάτζελο.

Θησαυρός νομισμάτων

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα νομίσματα θαμμένα σε ένα δοχείο από τερακότα το 2021, αλλά το κράτησαν μυστικό, έτσι ώστε η τοποθεσία να διερευνηθεί πλήρως.

Η αρχαιολόγος Λορέτα Αντελίριγκι, είπε στο Live Science ότι τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν από ένα μέλος μιας αρχαιολογικής ομάδας σε μια πρόσφατα υλοτομημένη περιοχή του δάσους βορειοανατολικά της πόλης Λιβόρνο στην Τοσκάνη.

Οι αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ότι τα παλαιότερα νομίσματα χρονολογούνται από το 157 ή το 156 π.Χ., ενώ τα πιο πρόσφατα ήταν του 83 ή 82 π.Χ., είπε.

Η περιοχή μάλλον ήταν δασώδης τότε όπως και τώρα, σε ένα μικρό λόφο με θέα σε βάλτο. Τα ερείπια μιας ρωμαϊκής φάρμας είχαν βρεθεί στο παρελθόν περίπου μισό μίλι (1 χιλιόμετρο) μακριά, είπε.

«Τα νομίσματα έχουν σίγουρα κρυφτεί – αποτελούσαν έναν «θησαυρό» ή έναν κουμπαρά», είπε. «Ο ευκολότερος τρόπος για να κρύψεις πολύτιμα αντικείμενα ήταν να τα θάψεις μακριά από σπίτια όπου κανείς δεν μπορούσε να τα βρει».

Αλλά όποιος έθαψε τα νομίσματα δεν επέστρεψε ποτέ για να τα πάρει πίσω.

«Αυτά τα νομίσματα μπορεί να ήταν οι οικονομίες ενός στρατιώτη που επέστρεφε σπίτι [κατά τη διάρκεια] της στρατιωτικής του θητείας», είπε. «Τα είχε κρύψει γιατί αποτελούσαν χρήσιμο ποσό, ίσως για να αγοράσει τη δική του φάρμα».

ΣχετικάΆρθρα

Επόμενο Άρθρο

Τελευταία νέα

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Προσθήκη Νέας Playlist