Το πεπτικό μας σύστημα είναι το όχημα που μεταφέρει την τροφή σε ολόκληρο τον οργανισμό και το έντερο είναι ένα από τα βασικά όργανα από τα οποία αποτελείται.
Οι διατροφικές επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας, παρά την απόλαυση και την ευχαρίστηση που μας παρέχουν, πολλές φορές μας βλάπτουν με διάφορους τρόπους και κυρίως όσον αφορά την υγεία του εντέρου.
1.Καραμέλες και σοκολατάκια
Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως καραμέλες, σοκολατάκια, κ.λπ., μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των καλών και των κακών μικροβίων του εντέρου.
2.Κρακεράκια
Τα τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό μπορούν να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου, καθώς είναι γεμάτα με ανθυγιεινά πρόσθετα όπως ζάχαρη και συντηρητικά και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
3.Έτοιμα μπισκότα
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξετε υγιεινά μπισκότα στο σπίτι, όπως να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής αλέσεως, να πολτοποιήσετε μια μπανάνα ή αβοκάντο στο μείγμα ή να προσθέσετε ένα φλιτζάνι βρώμη με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Αλλά τα περισσότερα μπισκότα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, δεν χρησιμοποιούν καμία από αυτές τις πιο υγιεινές τεχνικές ψησίματος.
4.Γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη και κατ’ επέκταση στα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά κ.ο.κ. Δίνει στις τροφές ποιότητα στην υφή, αλλά μπορεί να επηρεάσει τα καλά βακτήρια του εντέρου.
5.Κόκκινο κρέας
Αν και από διατροφικής άποψης, η περιορισμένη κατανάλωση μόνο βιολογικού κρέατος, από ζώα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται με χορτάρι, ίσως να μην διαταράξει όλο το σύστημα, αλλά ξέρουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία δεν αντιμετωπίζει έτσι το κρέας. Η συχνή κατανάλωση συμβατικού κόκκινου κρέατος φαίνεται να επηρεάζει τη χλωρίδα του εντέρου με γοργούς ρυθμούς, αυξάνοντας τα κακά βακτήρια και μειώνοντας τα καλά.