• Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
  • Είσοδος
Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
Μαλεβιζιώτης
Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων

Κατακόρυφη αύξηση των αναπνευστικών αλλεργιών τις τελευταίες δεκαετίες

18 Μαΐου, 2023
σε Ιατρικά, Υγεία
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 min read
0
Τα λουλούδια έχουν νοημοσύνη: Θέλουν ομιλίες, συγκεκριμένη θέση και κλασική μουσική
206
Προβολές
Share on FacebookShare on Twitter
Διαφήμιση

Κατακόρυφη αύξηση των αναπνευστικών αλλεργιών τις τελευταίες δεκαετίες

Οι αναπνευστικές αλλεργίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ για το διάστημα μετά τη δεκαετία 2000 – 2010 έγινε αναφορά για το δεύτερο επιδημικό κύμα αλλεργίας σε όλα τα νοσήματα, μεταξύ των οποίων και τα αναπνευστικά.

Η ανθοφορία των φυτών, η γύρη σε συνδυασμό με τη σκόνη που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για έξαρση των αλλεργιών. Όσες σχετίζονται με αυτή την εποχή του χρόνου κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές του Φεβρουαρίου και διαρκούν μέχρι τα τέλη του Ιουνίου. Με την άνοιξη έχουν συνδεθεί και τα αλλεργικά νοσήματα του αναπνευστικού, ωστόσο η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως χωρίς εποχική διάκριση και μάλιστα παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Τρίτη του Μαΐου, η Voria.gr μίλησε με τον διευθυντή του Τμήματος Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, επίκουρο καθηγητής Παιδοαλλεργιολογίας στο πανεπιστήμιο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, αρχίατρο Γιώργο Κωνσταντίνου, για τις αναπνευστικές αλλεργίες και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

«Αυτό που λέγεται αναπνευστικό σύστημα είναι ένα. Η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα είναι δύο διαφορετικές εκφάνσεις της ίδιας νόσου, που χτυπούν αντίστοιχα το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου το 75% των περιπτώσεων άσθματος είναι αλλεργικής αιτιολογίας. Από αυτούς τους ασθενείς περίπου το 30% με 40% έχουν και αλλεργική ρινίτιδα. Αντίστοιχα, περίπου το 50% με 60% όσων έχουν αλλεργική ρινίτιδα έχουν ταυτόχρονα και αλλεργικό άσθμα. Όσοι έχουν αλλεργική ρινίτιδα έχουν οχτώ με δέκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα. Αποτελεί, δηλαδή, παράγοντα κινδύνου εμφάνισης άσθματος στον ασθενή που έχει χρόνιο πρόβλημα», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνου.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Maleviziotis.gr στο Google News

Γιατί αυξήθηκαν τα περιστατικά
Οι αναπνευστικές αλλεργίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ για το διάστημα μετά τη δεκαετία 2000 – 2010 έγινε αναφορά για το δεύτερο επιδημικό κύμα αλλεργίας σε όλα τα νοσήματα, μεταξύ των οποίων και τα αναπνευστικά. «Αιτία είναι το τι αναπνέουμε, τι τρώμε, οι ρύποι, αλλά και η αλλαγή της χλωρίδας, ζήτημα που παρακολουθώ επιδημιολογικά. Για παράδειγμα, το ότι βάλαμε κυπαρισσοειδή για να κάνουμε φράχτες, είδος που υπάρχει και στα πάρκα, έχει αυξήσει την αλλεργία στο κυπαρίσσι από το 5% στο 33%. Αλλάζουμε, δηλαδή από μόνοι μας περιβαλλοντικές συνθήκες που επιβαρύνουν. Και βέβαια οι ρύποι συνεργούν στο αναπτύξει κανείς αλλεργία. Επιβαρυντική είναι επίσης η διατροφή και η αλλαγή τρόπου ζωής με το αυξημένο στρες που δημιουργεί νευροανοσολογικούς μηχανισμούς φλεγμονής. Οι ρυθμοί που ζούμε αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η άμυνα του οργανισμού μας. Αυτό, στον ασθενή που έχει την ευαισθησία γραμμένη στα γονίδιά του, φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης άσθματος», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου.

Εκτός από τα εποχικά υπάρχουν και τα ολοετή αλλεργιογόνα, τα βασικότερα εκ των οποίων είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και οι αεριομεταφερόμενοι μύκητες και οι τρίχες από τα κατοικίδια ζώα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Πολύ σημαντική επιβάρυνση φέρνει η υγρασία, η οποία βοηθάει να αναπτυχθούν τόσο οι μύκητες όσο και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, γι’ αυτό στην κλινική πρακτική οι καλοί αφυγραντήρες συνιστούν οδηγία.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αλλεργίες
Το άσθμα ως νόσος έχει αλλάξει πάρα πολύ από το 1950 και μετά που ανακαλύφθηκε η κορτιζόνη. Από το 2002, οπότε μπήκε στη φαρέτρα της ιατρικής κοινότητας το πρώτο φάρμακο που λέγεται βιολογικός παράγοντας, σταμάτησαν οι σοβαροί παροξυσμοί, σπάνια χρειάζονται νοσηλείες και οι ασθενείς έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Στην Ελλάδα είναι διαθέσιμοι τέσσερις βιολογικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι ενέσιμοι, ενώ πέρσι στην Αμερική βγήκε ακόμα ένας, που δεν έχει έρθει στην Ευρώπη. Συνέχεια, πάντως, γίνονται μελέτες για νέα φάρμακα με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, ενώ στο στάδιο κλινικής μελέτης είναι η δημιουργία ενός βιολογικού παράγοντα σε χάπι. Παρότι δεν υπάρχει επίσημη επιδημιολογική μελέτη, με βάση τα στοιχεία από τα νοσοκομεία αναφοράς υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το άσθμα πλήττει ποσοστό 5% με 15% του γενικού πληθυσμού. Μεταξύ αυτών ποσοστό 3% – 5% θα εμφανίζει πολύ σοβαρό άσθμα που θα χρειαστεί βιολογικό παράγοντα.

«Είναι κρίμα να υπάρχουν ασθενείς που απλώς φοβούνται και δεν πηγαίνουν στον γιατρό κι έχουν άσθμα αρρύθμιστο. Πρόκειται για πολύ απλή εξέταση, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση στην πρωτοβάθμια υγεία. Εμείς μιλάμε με παθολόγους, παιδιάτρους, γενικούς γιατρούς, ώστε γρήγορα να αναγνωριστεί το σύμπτωμα που είναι συμβατό με άσθμα και μετά να υπάρξει παραπομπή. Βασική μέθοδος διάγνωσης είναι η σπιρομέτρηση, σε συνδυασμό με τη λήψη ενός καλού ιστορικού και την καταγραφή των συμπτωμάτων. Οι δερματικές δοκιμασίες και οι αντίστοιχες αιματολογικές εξετάσεις βρίσκουν και το αίτιο, δηλαδή αν είναι αλλεργικό ή όχι και σε τι. Εξετάζουμε αλλεργιολόγους παράγοντες, κυρίως περιβαλλοντικούς που είναι και οι πιο συνηθισμένοι στην Ελλάδα. Οι αλλεργιολόγοι έχουμε παρέμβαση αιτιολογική, την λεγόμενη ανοσοθεραπεία ή αλλιώς τα εμβόλια της αλλεργίας. Αν αναγνωρίσεις γρήγορα το πρόβλημα, μπορεί να τη θεραπεύσεις έως και πλήρως. Το μειονέκτημα είναι ότι διαρκεί τρία με πέντε χρόνια. Όμως, η αποτελεσματικότητα στα παιδιά με την έγκαιρη αναγνώριση αγγίζει το 90%», τονίζει στη voria.gr, ο κ. Κωνσταντίνου.

Σημαντική είναι σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιμετώπιση της ρινίτιδας. «Αν αντιμετωπίσεις τη ρινίτιδα μειώνεις την πιθανότητα εξέλιξης του φαινομένου, δηλαδή από ανώτερο να πάει στο κατώτερο αναπνευστικό και να κάνει άσθμα. Αυτός που έχει αλλεργική ρινίτιδα, ειδικά σε ολοετές αλλεργιογόνο, πρέπει να θεραπευτεί και, αν υπάρχει δυνατότητα, να κάνει και ανοσοθεραπεία, γιατί ανακόπτει την εξέλιξη του φαινομένου», υπογραμμίζει.

Στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αναπνευστικής αλλεργίας απρόσμενος σύμμαχος ήταν ο κοροναϊός, ο οποίος απενοχοποίησε τη χρήση της μάσκας, η οποία συστήνεται από τους ειδικούς, καθώς φιλτράρει τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα.

in.gr/

Ετικέτες: αλλεργίεςάσθμα
Κοινοποίηση2Tweet1Αποστολή
Προηγούμενο Άρθρο

Εκλογές 2023 – Σκέρτσος: Θέλω να ακούσω τι έχει να πει στη μάνα Φύσσα ο Τσίπρας που θέλει τους ψηφοφόρους Κασιδιάρη

Επόμενο Άρθρο

Συναγερμός στην Κρήτη – Τραυματίστηκε τουρίστρια στο φαράγγι της Ίμπρου

ΣχετικάΆρθρα

Άσθμα ελεγχόμενο και μη: Αίτια και αντιμετώπιση
Υγεία

Άσθμα ελεγχόμενο και μη: Αίτια και αντιμετώπιση

7 Οκτωβρίου, 2023
Άσθμα και αλλεργίες: Ο παράγοντας που προφυλάσσει τα παιδιά – Ο ρόλος του εντέρου
Υγεία

Άσθμα και αλλεργίες: Ο παράγοντας που προφυλάσσει τα παιδιά – Ο ρόλος του εντέρου

18 Σεπτεμβρίου, 2023
6 πράγματα που θα επιδεινώσουν τις αλλεργίες σας
Υγεία

6 πράγματα που θα επιδεινώσουν τις αλλεργίες σας

2 Ιουλίου, 2023
Τους πάσχοντες από αλλεργία ταλαιπωρούν οι συχνές αλλαγές του καιρού
Υγεία

Τους πάσχοντες από αλλεργία ταλαιπωρούν οι συχνές αλλαγές του καιρού

15 Απριλίου, 2023
Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ
Κόσμος

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

20 Μαρτίου, 2023
«Φώναξα βοήθεια αλλά δεν ακούστηκα λόγω άσθματος» λέει ο πατέρας της 6χρονης στην Κόρινθο
Ελλάδα

«Φώναξα βοήθεια αλλά δεν ακούστηκα λόγω άσθματος» λέει ο πατέρας της 6χρονης στην Κόρινθο

26 Αυγούστου, 2022
Διαβάστε Περισσότερα
Επόμενο Άρθρο
Φαράγγια Κοτσιφού και Κουρταλιώτη: Δύο μυστικά στολίδια της Φύσης στο Ρέθυμνο

Συναγερμός στην Κρήτη – Τραυματίστηκε τουρίστρια στο φαράγγι της Ίμπρου

Εκλογές 2023 | ΠΑΣΟΚ – Ντελή Ιμπραήμ Μπερρήν: Μια υποψηφιότητα με ξεχωριστούς συμβολισμούς

Εκλογές 2023 | ΠΑΣΟΚ – Ντελή Ιμπραήμ Μπερρήν: Μια υποψηφιότητα με ξεχωριστούς συμβολισμούς

Τελευταία νέα

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ημέρα χωρισμού – και πλησιάζει
Life

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ημέρα χωρισμού – και πλησιάζει

9 Δεκεμβρίου, 2023
Θέλουν Χριστουγεννιάτικο στολισμό σε Αγία Πελαγία,Λυγαριά και Μονοναύτη
Μαλεβίζι

Θέλουν Χριστουγεννιάτικο στολισμό σε Αγία Πελαγία,Λυγαριά και Μονοναύτη

9 Δεκεμβρίου, 2023
Φοιτητική στέγη: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς στην αναζήτηση σπιτιού – 20 χρήσιμες συμβουλές
Ελλάδα

Ενοίκια: Φωτιά και λάβρα οι τιμές στην Αττική(video)

9 Δεκεμβρίου, 2023
Διαφήμιση

Δημοφιλή

  • All
  • Μαλεβίζι
Θρήνος για τον 23χρονο Μαρίνο που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο με μοτοσικλέτα στο Ηράκλειο – Πώς έγινε το δυστύχημα

Θρήνος για τον 23χρονο Μαρίνο που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο με μοτοσικλέτα στο Ηράκλειο – Πώς έγινε το δυστύχημα

5 Δεκεμβρίου, 2023
ΤΥΛΙΣΟΣ – Πάνω από 200 κιλά μπακαλιάρο και η εκπληκτική μαντινάδα

ΤΥΛΙΣΟΣ – Πάνω από 200 κιλά μπακαλιάρο και η εκπληκτική μαντινάδα

4 Δεκεμβρίου, 2023
Ελαιόλαδο: Διπλασιάστηκε η τιμή του – Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

Ελαιόλαδο: Διπλασιάστηκε η τιμή του – Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

7 Δεκεμβρίου, 2023
Άλλα 3 νεογνά από το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά ενώθηκαν με τους βιολογικούς τους γονείς

Γεννήθηκε ο Νικήτας Φραγκουλάκης τζούνιορ

8 Δεκεμβρίου, 2023
Μαλεβίζι: Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Γάζι

Μαλεβίζι: Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Γάζι

4 Δεκεμβρίου, 2023
Κρατικό μηνιάτικο 500 ευρώ σε παππούδες και γιαγιάδες για να κρατάνε τα εγγόνια τους

Κρατικό μηνιάτικο 500 ευρώ σε παππούδες και γιαγιάδες για να κρατάνε τα εγγόνια τους

6 Δεκεμβρίου, 2023
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου 40χρονος οδηγός μηχανής

Ηράκλειο: Κατέληξε δυστυχώς ο 25χρονος του χθεσινοβραδινού τροχαίου στην 62 Μαρτύρων

5 Δεκεμβρίου, 2023
Ποια είναι τα είδη και οι βαθμοί συγγένειας

Ποια είναι τα είδη και οι βαθμοί συγγένειας

26 Νοεμβρίου, 2022
Γιατί οι Τυλισσανοί ονομάστηκαν "Μπακαλιάροι";

Γιατί οι Τυλισσανοί ονομάστηκαν "Μπακαλιάροι";

4 Δεκεμβρίου, 2023
Προϊόντα Μαλεβιζίου:Της Κρήτης τα καλύτερα βρέθηκαν στην Αθήνα

Προϊόντα Μαλεβιζίου:Της Κρήτης τα καλύτερα βρέθηκαν στην Αθήνα

4 Δεκεμβρίου, 2023
MMALEVIZIOTIS.GR

Τα νέα του Μαλεβιζίου, της Κρήτης & ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο με συνεχή ροή ειδήσεων σε πολιτισμό,κοινωνία,αθλητισμό,οικονομία

Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση Κατηγοριών

  • Uncategorized
  • Εκλογές Μαλεβίζι – Εκλογές Κρήτη
  • Μαλεβίζι
  • Μαλεβιζιώτης Θέμα
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Gossip
  • Life
  • Social Trends
  • Απόψεις
  • Η άλλη Κρήτη
  • Η Φωτογραφία της ημέρας
  • Πανελλήνιες
  • Τα σχολιανά μας
  • Τουρισμός
  • Υγεία

Μαλεβίζι

Θέλουν Χριστουγεννιάτικο στολισμό σε Αγία Πελαγία,Λυγαριά και Μονοναύτη

Θέλουν Χριστουγεννιάτικο στολισμό σε Αγία Πελαγία,Λυγαριά και Μονοναύτη

9 Δεκεμβρίου, 2023
Η φιλανθρωπική δράση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου και 3ου δημοτικού σχολείου Γαζίου

Η φιλανθρωπική δράση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου και 3ου δημοτικού σχολείου Γαζίου

9 Δεκεμβρίου, 2023
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική συγκέντρωση της ΤΕ Ηράκλειου του ΚΚΕ με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική συγκέντρωση της ΤΕ Ηράκλειου του ΚΚΕ με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη

9 Δεκεμβρίου, 2023
Δημογραφικά στοιχεία της επαρχίας Μαλεβιζίου από το 1583 μέχρι σήμερα

Δημογραφικά στοιχεία της επαρχίας Μαλεβιζίου από το 1583 μέχρι σήμερα

9 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΨΩΜΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Διακριτικός τίτλος: maleviziotis.gr | Τίτλος: maleviziotis.gr | Έδρα της επιχείρησης: ΚΑΛΕΣΑ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ | Νομική μορφή: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ | Α.Φ.Μ.: 039451000 | Δ.Ο.Υ.: ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ | Έδρα: Στρατηγού Κατεχάκη Τ.Θ 32 Καλέσα Μαλεβιζίου, ΤΚ 71500 | Τηλ.: 2810-824806 | Όνομα ιδιοκτήτη: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΨΩΜΑΣ | Νόμιμος εκπρόσωπος: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΨΩΜΑΣ | Διευθυντής: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΨΩΜΑΣ | Διευθυντής σύνταξης: ΜΑΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ | Διαχειριστής: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΨΩΜΑΣ | Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΨΩΜΑΣ | Εmail επικοινωνίας: [email protected]

  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Cookies και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2022 Maleviziotis.gr - Powered by Nifty.

Κανένα Αποτέλεσμα
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων
  • Μαλεβιζιώτης
  • Μαλεβίζι
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Πανελλήνιες 2023

© 2022 Maleviziotis.gr - Powered by Nifty.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Προσθήκη Νέας Playlist