Ένα από τα περισσότερο γνωστά "παράξενα" της περιοχής του Μαλεβιζίου είναι και Βουλισμένο αλώνι, που βρίσκεται λίγο πριν από το χωριό Μάραθος και στους πρόποδες του Στρούμπουλα, στον επαρχιακό δρόμο Ηρακλείου – Ρεθύμνου, και καταλαμβάνει μια θέση στις λίστες με τα πιο περίεργα μέρη της Ελλάδας.
Ένα θέαμα τόσο επιβλητικό που αφήνει τους επισκέπτες άναυδους παρότι βέβαια πρόκειται για ένα γνωστό γεωλογικό φαινόμενο, παρόμοιο με αυτό που αναφέρεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου αλλά η πλούσια λαική φαντασία τα περιβάλει με μύθους/
Με αφορή λοιπόν τις πρόσφατε δηλώσεις του δημάρχου Μενέλαου Μποκέα για το πρώτο πολιτιστικό φεστιβάλ του Μαλεβιζίου που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και θα αναδείξει πολιτιστικά όλο το Μαλεβίζι ας δούμε το εντυπωσιακό βίντεο του Νίκου Σαράντου και ας θυμηθούμε τις λαικές δοξασίες που περιβάλλουν το Βουλισμένο Αλώνι.
Κατ' αρχήν η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου ονομάζεται δολίνη ή καρστική δολίνη και αναφέρεται σε μια κατάρρευση του εδάφους, όπου τμήμα της γης βουλιάζει και αφήνει πίσω της ένα μεγάλο κρατήρα.
Μα επειδή ο ανθρώπινος νους είναι μάλλον πιο πλούσιος από την επιστήμη, η εξήγηση που έδωσαν οι άνθρωποι, σύμφωνα με το βιβλίο του Βασίλη Χαρωνίτη "Η Κρήτη των Θρύλων", είναι η εξής:
Στην τοποθεσία που υπάρχει σήμερα το φαινόμενο της δολίνης στο παρελθόν υπήρχε ένα αλώνι. Ο ιδιοκτήτης του αλωνιού, ένας γεωργός, το φρόντιζε και το διατήρησε για χρόνια. Την ημέρα του Προφήτη Ηλία, όταν σύμφωνα με το θρησκευτικό έθιμο δεν έπρεπε να εργάζεσαι, ο γεωργός αποφάσισε να μην τηρήσει την παράδοση. Εκείνη την ημέρα, ενώ η οικογένειά του ήταν στο αλώνι, το έδαφος βούλιαξε και τα ανθρώπινα και ζωικά πλάσματα εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με τον μύθο, αυτό συνέβη ως τιμωρία για την παραβίαση της ημέρας της εργασίας.
Άλλη μια εκδοχή του θρύλου αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης του αλωνιού ήταν παπάς, ο οποίος αγνόησε την ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία και αντί για εκκλησιαστικές υποχρεώσεις πήγε στο αλώνι όπου ο Θεός τον τιμώρησε βουλιάζοντα το αλώνι του.
Εσείς τώρα μπορείτε να κρατήσετε όποια εξήγηση θέλετε. Είτε την επιστημονική, είτε την άλλη, την απλοϊκή, οι άνθρωποι της περιοχής πάντως επέλεξαν να διατηρήσουν τον μύθο κι έτσι οι ντόπιοι εξακολουθούν να αφηγούνται ιστορίες για την εξαφάνιση του αλωνιού, την ημέρα του Προφήτη Ηλία.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του Νίκου Σαράντου