Ο τραχανάς αποτελεί την αρχαιότερη πρόχειρη, αλλά πλήρως υγιεινή τροφή.Απαντάται σε διάφορα είδη: γλυκός ή ξινός, χοντρός η ψιλός, νηστίσιμος ή μη.Η τροφή αυτή έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην διατροφή και την επιβίωση των προγόνων μας• μάλιστα, σε αρκετές περιοχές της χώρας αποτελούσε τη βασική τροφή σε περιόδους πολέμων και οικονομικής δυσχέρειας.
Είναι καλή πηγή βιταμινών, όπως βιταμίνη Α, Β1 και ριβοφλαβίνης (Β2), η οποία έχει αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τονώνει τον μεταβολισμό και την εγκεφαλική λειτουργία. Τέλος, είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες
Η τραχανόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που παρασκευάζεται από τραχανά. Συνήθως τον τραχανά τον τρώμε σούπα (κυρίως τον χειμώνα) και είναι το τέλειο χειμωνιάτικο φαγητό.Μπορούμε όμως να φτιάξουμε και πίτα.
Εδώ είναι μια πολύ απλή συνταγή για την παρασκευή της.
Υλικά:
1 σακουλάκι γλυκό τραχανά 500 gr.
300 γραμμάρια φέτα
Λίγο ελαιόλαδο
Νερό ( 5 ποτήρια του νερού )
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με ελάχιστο αλάτι μέσα.
Σε μεσαίο μέγεθος ταψιού προσθέτουμε τον τραχανά και χοντροκομμένη τη φέτα σε κομμάτια.
Ρίχνουμε ένα ποτήρι του κρασιού λάδι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Σε λίγο ρίχνουμε μέσα στο ταψί το βραστό νερό και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να είναι στεγνή ή μέχρι να ροδίσει και να αρχίσει να σχηματίζει κρούστα.
Αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε κομμάτια.Με μία σπάτουλα την βγάζουμε και σερβίρουμε.
Από τις συνταγές της προγιαγιάς.Άρθρο: Γιάννης Κούτρης
Φωτό:Αρχείου