Η κυβέρνηση φέρεται να προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο, αναγνωρίζοντας στα ομόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα τεκνοθεσίας, όχι όμως και το «δικαίωμα» στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με παρένθετη μητέρα.
Μείζονος σημασίας θεωρείται παράλληλα και η αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών. «Πρέπει να εξηγήσουμε να παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας, να εξηγήσουμε στους πολίτες τι θέλουμε να κάνουμε, για τι μιλάμε και μετά να ανακοινώσουμε τους χρόνους της νομοθετικής πρωτοβουλίας[…] Ο πρωθυπουργός τηρεί τον λόγο του όμως ταυτόχρονα αυτό το οποίο θέλει είναι η συζήτηση να είναι ουσιαστική χωρίς κραυγές. χωρίς λογική άσπρο – μαύρο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κύριος στόχος του νομοσχεδίου θα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, που ενώ υπάρχουν, σήμερα δεν αναγνωρίζονται με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.
Αντίθετα, αν και αρχικά φημολογούνταν, φαίνεται πως στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει διάταξη για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετης μητέρας.
Αντιδράσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας
«Είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται ο πρωθυπουργός[…] ο πρωθυπουργός θα προσδιορίσει, το περιεχόμενο και το χρόνο της νομοθετικής πρωτοβουλίας και όλα τα διαδικαστικά» τόνισε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει ταχθεί κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
«Διαφωνώ με αυτές τις διατάξεις, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό η συζήτηση αυτή να γίνει με έναν ψύχραιμο τρόπο και ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση και συνολικά η κυβέρνηση και παράλληλα να υπάρξει πιο σταθμισμένη ρύθμιση» σημείωσε ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.
«Διαφωνώ[…] Και σας λέω και κάτι άλλο, ας δούμε ποια θα είναι τελικά η νομοθέτηση που θα έρθει» σημείωσε και ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης στον ΑΝΤ1.
Δημόσια έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και η βουλευτής, Άννα Καραμανλή.